17 Mart 2020 Salı

OTOMATİKLEŞMEK BAŞARMIŞ OLMAKTIR.






Aslında başarı dediğimiz kavram bir işin belirli bir süre düzenli olarak yapılmasıdır. Bu süre kişiden kişiye değişir mi? bunun cevabını da bazı bilim adamları vermiş. Kimisi 10 bin saat derken, kimisi 1000 saatten bahsetmektedir. Aslına bakarsanız kişiye göre değişen bir durum olduğunu düşünüyorum. Yani kapasiteye ve yeteneğe bağlı olarak bu süreler uzayıp kısalabilir. Ancak önemli olan belirli bir süre başarılı olduğunuz konuda zaman harcıyor çalışıyor olmanız çok önemlidir. Bu çalışmaların sonunda kendinizi otomatik olarak öğrendiğiniz şeyi yapabilir seviyede
hissediyorsanız başarmışsınız demektir. Gitar çalmayı öğrenmek istediğinizde eğer notaların yerlerini, tellerin tutuş şeklini otomatik olarak bakmadan yapabilir vaziyete geldiyseniz başarmışsınız demektir. Bundan sonrası daha çok şarkı notası öğrenmektir.
Aslında burada en önemli kısım öğrendiğiniz şeyi otomatik olarak yapabilir hale gelmiş olmaktır. Lisede atletizmle ilgilenen Türkiye yarışmalarına katılan Neşet adında bir arkadaşım vardı. O sene 400 metre engelli yarışına hazırlanıyordu. Gerçekten de yarışma derecesi beklediğimiz bir arkadaşımdı. Birkaç idmanını da izlediğimde üzerinden atladığı engellerin hiç birisine takılmadan koşuyordu. Koştuğu sürede kendi söylemiyle fena değildi. Her gün düzenli olarak çalışıyordu. Türkiye seçmelerine gittiğinde yarışmayı 6. Sırada bitirdi. Kendisine nedenini sorduğumda yarışmanın belirli bir süresine kadar önde gittiğini bir ara yarışmayı kazanıyorum düşüncesinin heyecanın geldiğini ve bundan sonra önünde atladığı her engelde acaba atlayabilecek miyim? düşüncesine kapıldığını ve bir engele takılıp düştüğünü bundan dolayı 6. Sırada bitirdiğini söyledi. Kişi yaptığı faaliyeti beyinde otomatik hale getirmediyse Neşet’in yaşadığı durumu yaşaması kaçınılmazdır. Gitar çalan kişi kendisini otomatikleştirmediyse çok güzel giden bir konseri bir anlık notayı düşünerek berbat edebilir. Araba kullanırken gaz, fren ve debriyaj üçlüsü arasındaki koordinasyonu düşünmezsiniz çünkü bu sizin otomatikleştirdiğiniz bir durumdur. Bir anlık ne güzel gidiyorum derseniz frenle gazı karıştırdığınızı fark edersiniz. O yüzden özellikle motor faaliyet gerektiren işlerde otomatikleşiyor olmanız önemlidir. Bunun sağlanması kimisi için 10 bin saat, kimisi için 1000 saat olabilir. Ancak düzenli olarak her gün zaman ayırıyor olmak çok önemlidir.


     https://www.kitapsec.com/Products/Icimdeki-Sabotajci-Cetin-Deniz-Kamer-Yayinlari-413080.html

Hiç yorum yok: