20 Mayıs 2019 Pazartesi

AYNI ANDA İKİ İŞİ BİRDEN YAPMAK "MULTİTASKİNG"

Beynimiz üzerinde yapılan araştırmalar gösteriyor ki, beynimiz aynı anda iki işi birden yapmakta zorlanıyor. Aynı anda birkaç işi yapmak, çoklu görev anlamına gelen “Multitasking” beynimiz için hiçte uygun değil.  

Çünkü beynimiz görevleri aynı anda gerçekleştirmek yerine onlar arasında geçiş yaparak bu işlemi sürdürür. Görevler arası geçiş yapmak da belirli bir zaman gerektirir. İşte bu geçiş süresi saniyenin onda yedisi kadardır. Bu geçiş sırasında ki zaman farkı çok küçük gibi gözükse de görevlerin daha verimsiz gerçekleştirilmesine neden olur. Örneğin yürümek gibi basit bir faaliyeti yaparken cep telefonunuza baktığınızı ve yürümeye devam ettiğinizi düşünün. Yürüme hızınızın yavaşladığını fark edeceksiniz. Bu basit görevi yaparken dikkatiniz her yön değiştirdiğinde yani yürüdüğünüz yola bakıp sonra cep telefonunuza baktığınızda faaliyetler arasındaki bu geçiş beynimizin
ön kısmında yer alan yönetici merkezin yeni işlem başlatmasına sebep olmaktadır. İşte bu yeni işlem başlatma süresi saniyenin onda yedisi kadardır. Bu süre hata yapma riskiniz için yeterde artar bile. Cep telefonuna bakıp yürürken farklı yerden düşen insanları videolarda izlemişsinizdir.

Arabanızla işe giderken cep telefonuyla konuşmak zaman kazandıran ve iş çözen bir durum gibi gözükse de gözünüz yolda aklınız telefonunuzda konuşulanlarda olduğundan iki faaliyet arasında çok fazla geçiş yaparak yorulan beyin dikkatinizin dağılmasına sebep olur. Bu durum şeridinize geçen bir arabayı fark etmenizi engelleyecek kadar etkili olabilir.
Daha da kötüsü beynimizin başarıyla sonuçlandıramadığı Multitaskinglere zorla beynimizi alıştırmaktır.  Çünkü beyin bir görevi yaparken kendini ödüllendirmek için kullandığı dopamin denilen hormon salgılar. İki üç görev arasında yön değiştiren beyin görev geçişlerinde sürekli olarak motivasyon ve ödüllendirme hormonu dopamin salgılamaya devam eder. Böyle bir durumda bırakılan beyin daha fazla dopamin hormonu ihtiyacı hisseder ve çoklu görevleri sürekli isteyen
kötü bir
alışkanlığa alıştırılmış olur.
Aslında çalışma verimliliğini düşürdüğümüz ve randıman alamadığımız bir beyin yapısını oluşturmuş oluruz. Televizyon izlerken, sosyal medyaya bakarken - eşinizi veya çocuğunuzu duymadığınız, gün içinde başladığınız iki iş için uğraşıp akşam ikisini de bitiremediğiniz ve çok yorgun olduğunuz ve sırf bu yüzden akşam eve gelirken eşinizin istediği bir şeyi almayı unuttuğunuz olmadı mı? Aslında bu yönü ile baktığınızda Multitasking ilişkileri bozabilecek ve zaman kazandırmaktan daha çok zaman israfı yaptıracak bir duruma da yol açmış oluyor. Üç kişi ile aynı anda kavga ettiğinizi ve hepsine yumruk atmaya çalıştığınızı düşünün, bol bol dayak yer ve gözünüzü hastanede açarsınız. Günümüz şartlarında iki hatta üç işi birlikte yapıp zaman kazanmamız gerektiği gerçeği önümüzde dururken bu durumdan kurtulmak mümkün mü? Bu sorunun cevabını bilmiyorum ancak bazı kısıtlamalar getirmek çok önemli.
·        Sınava hazırlanırken – cep tel bakmak
·        Yemek yerken – televizyon izlemek
·        Televizyon izlerken – sohbet etmeye çalışmak
·        Ders çalışırken – müzik dinlemek
·        Araba kullanırken – telefonla konuşup- kahve içmek
·        Ütü yaparken – yemek yapmak- televizyon izlemek

  Bütün bu yazdıklarım hata, sorun veya kaza olarak meydana gelmesi her yaptığınızda gerçekleşmeyebilir. Ancak uzun vadede çok sıkıntılı sonuçlara yol açar. 
İnstagram takip:@cetindenizofficial 

Hiç yorum yok: