7 Kasım 2018 Çarşamba

KARANLIK DETOKSU (Son Kitabımdan)





Sabahları dinç uyanmak ve bağışıklık sistemimizi güçlendirmek hepimizin en büyük hayalidir. Bunun için karanlıkta uyumak birinci önceliğiniz olmalı. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki kanser ve diyabete karşı koruyucu etkiye sahip olan melatonin hormonu ancak karanlıkta salgılanabiliyor.
Güneş batıp hava karardığında vücudun biyolojik saati devrede olduğundan beynin orta yerinde bulunan bezelye büyüklüğünde ki Pineal bezi çalışmaya başlıyor ve  Melatonin hormonunu salgılanıyor. Gündüz sürekli ışığa maruz kalan ve gecede ışık altında yapılan uyku melatonin yeterli salgılanmadığından bağışıklık sistemimizde büyük hasarlara ve dengesizliklere sebep oluyor. Şunu bilmek gerekir ki; bu hormon kanser ve diyabete karşı önemli bir koruyucu etkiye sahip, gece mesaisinde çalışanlarda kanser ve diyabet daha fazla gözlemlendiğini de dip not olarak belirtmek isterim.

Aslında dikkat dağınıklığı, depresyon, stres, öfke, sinir, gibi durumların birinci faktörü bizlerin melatonin salgılanma düzenini bozmamızdır. O zaman Aklınıza geceleri geç saatlere kadar bilgisayar başında oturan ve ders çalışma bahanesi ile sabahlayan çocuklarımız gelmiş olmalı. İnsan vücudunun biyolojik dengesi bozulduğunda sıkıntılarda baş göstermeye başlıyor. Uykusuz kalmak, susuz kalmak, hareketsiz kalmak, aydınlık odada uyumak, hazır yiyecekler/ atıştırmalıklar v.b. ama bütün bunların içinde en önemlisi karanlık oda da ve zamanında uyumamaktır. Melatonin az salgılandığında vücudu koruyucu etkisi de ortadan kalmış oluyor.

Teknolojinin ve teknolojik cihazların kullanımının bu kadar arttığı ve günün tamamını bilgisayar başında veya cep telefonu ile geçirdiğimiz bu çağda beynin %80 enerjisinin de göz tarafından kullanıldığı göz önünde bulundurulursa özellikle metropol şehirlerde yaşan bizlerin mutlaka “Karanlık Detoksu”na ihtiyacımız var. Melotonin epifiz bezinden salgılanan bir hormondur. Epifizin aktivitesi deniz seviyesinden yüksekliğe ve karanlığa bağlı olarak artmaktadır. Özellikle Önemli bilginler, düşünürler veya peygamberlerin yüksek dağ tepelerini ve ışığı az karanlık mekanları tercih etmeleri ve buralarda vakit geçirmeleri buna örnek teşkil etmektedir. Hatta körlerin (ailevi, genlerden gelen bir durum yoksa) kanser olmamasının en önemli sebebinin düzenli melotonin salgılanmasından olduğu düşünülmektedir.

Melatoninin uygun oranda salgılanması neler yapar?

iştahı düzenler, güçlü bir antioksidan görevi görür, testislerin ve yumurtalıkların gelişiminde fayda sağlar.

Karanlık Detoksu

Gelelim asıl mevzuya, melotonin salgılanması bu kadar önemli ve bizim bütün vücut dengemize koruyucu bir etkisi var o zaman gün içinde veya gün sonlarında beyin enerjimizi sağlıklı bir seviyeye çıkartmak için evde belirlediğiniz bir karanlık odanızda veya gözlerinizi ellerinizle kapatarak uygulayacağınız kısa süreli “karanlık detoksu’yla” sisteminizin düzelmesini ve enerjinizin artmasını sağlayabilirsiniz.

Bu uygulamayı belirli saatlerde ve 1 hafta boyunca uyguluyor olmanız bağışıklık sisteminizde, uyku düzeninizde olumlu bir düzelmeye yardımcı olacaktır.

1.     Evinizde ışık almayan karanlık bir yer belirleyin. 15 dk. Burada zaman geçirin.
2.     Gün içinde fırsat bulduğunuzda 5 dakikalık sürelerle elinizle gözlerinizi kapatarak karanlık ortam oluşturun.
3.     Gece yattığınız ortamda ışık olmamasına dikkat edin.
4.     Gece yatma saatinizi 23:00 olarak belirleyin

 Son kitabım "Değişim siz elinizi uzattığınızda Başlar." da bu konuda bulunmaktadır.

Hiç yorum yok: