17 Eylül 2014 Çarşamba

TARZANCA BİLMEYEN GENÇLİK


Tarzanca; insanın sıkıştığında beden dilini kullanarak anlatmaya çalıştığı ve karşı tarafın bundan gerekli anlamı çıkartarak iki kişinin anlaşmasını sağlayan özel bir dildir. Örneğin yabancı bir dili bilmediğinizde gerekli nesneleri ve bedensel hareketleri kullanır ve karşı tarafa derdinizi anlatırsınız.
Aslında çok kritik zamanlarda hayat kurtaran bir dildir. Bazen İngilizce biliyor musunuz? diye sorulduğunda “tarzanca işte” diye cevabı yapıştıranı çok duymuşsunuzdur. iş başvurusu yaparken kullandığımız özgeçmişlerde (cv) okuma yazma iyi, konuşma orta yazmamızın sebebi budur sanırım. Aslında o orta kısmı da “tarzanca” dır.
Yukarıda yazdıklarımı bir küçümseme yazısı olarak yazmıyorum. Günümüzde tarzanca bilmenin de çok önemli olduğunu düşünüyorum.
Özellikle yeni yetişen çocukların bu konuda çok sıkıntı çektiği kanaatindeyim. Çünkü eğitim sistemimiz bunun olmasına müsaade etmiyor. Tamamen test çözmeye ve google da aradığı her şeyi bulup, kısa cümleler ile mesajlaşma yolunu seçen gençler, beden dilinin o muhteşem sunumundan mahrum kalıyor maalesef. Yani yorumlama yeteneklerini kaybediyorlar.
Eskiden çocuklar anne ve babasının bir bakışından veya el hareketinden ne demek istediğini anlıyordu. Geçen çocuğuna bir şeyleri anlatabilmek için gözünü yuvalarından çıkartacak kadar açan ama çocuğuna bunu anlatamayan, sonrasında el hareketleri ile bunu desteklemeye çalışan anneyi görünce bu kanaatim daha da güçlendi.
Ayrıca özel çaba gösteren, yorumlamaya ve beden dili okumayı gerektiren oyunların çocuklarla oynanmamasında bu durumun oluşmasında önemli bir etken sanırım. Beş taş, on iki taş, sessiz sinema, misket, sıcak soğuk, körebe, kuka, sek sek, bu oyunların bazıları…
Çocuklar arkadaşlarının, öğretmenlerinin, ebeveynlerinin, kardeşlerinin, Duygularını, mimiklerini, el hareketlerini, anlayamıyor. Başkasındaki Acı veya mutluluk onlar için bir şey ifade etmiyor.
Çocuklarınızın teknolojiden uzaklaştığı her an boşlukları doldurmalısınız. Özellikle anlatıma ve yorumlamaya yönelik oyunları tercih etmelisiniz. Yoksa sadece eğitim sistemi ve dershane ile bunun olmayacağı çok açık ortada…

Haydi çocuklara tarzanca öğretelim. J

ÖNEMLİ NOT: Bu arada yakın zamanda çıkartacağımız bir uygulama ile 4 – 14 yaş arası çocuklarınızın “DAĞINIKLIĞINA ve SORUMSUZ DAVRANIŞLARINA”  1 veya 2 haftada son vereceksiniz. Daha düzenli ve kendi işlerini kendisi halledebilecek.

 Biz aileler için büyük bir sorun olan “dağınıklık ve Sorumsuz” davranışların düzelmesi için yaptığım çalışmadan talep etmeniz durumunda cetindeniz21@gmail.com adresine isim, soy isim ve telefon bırakırsanız çıktığında bilgilendirme yapabilirim.