20 Nisan 2014 Pazar

EZBER BOZAN ÇOCUKLAR

Uzun zamandır yapmış olduğum Öğrenci koçluğuçerçevesinde çok önemli detaylarla karşılaşma imkânı buldum. Bunlardan bir kaçını sizlerle paylaşmak ve yanlışlarımızı düzeltme konusunda katkıda bulunmak istiyorum. Aile içinde ve okul çevresinde olan genel sıkıntıya baktığımızda sadece üniversiteyi kazanma gayreti ve yarışı içerisine sokulmuş gençler görmekteyiz. Ailelerin büyük bir kısmı mükemmeliyetçi bir anlayış içerisindeler. Dershane, özel ders, okul ve testler arasına sıkıştırılmış bu gençler sosyal hayatlarından fazlasıyla ödün veriyorlar. Gençlerde bu durumu çoktan kabullenmiş durumdalar. Ancak; yapılan bu kadar fedakârlığa rağmen başarı düzeylerinde olan gelişme konusunda aynı şeyi söylemek mümkün olmuyor.


Peki; çocuklar sürekli ders çalıştığı halde neden başarısız oluyor? 
İşte cevabı; Ezber yapıyorlar

Matematik, fizik, kimya gibi dersleri ezberleme gayreti içerisinde olan ve ezberleyemedikleri için motivasyonları bozulan gençler başaramayacakları hissine kapılıyorlar ve aile baskısı ile birlikte büyük bir stresin altına girmiş oluyorlar. Siz böyle bir durumda olan gencin üzerine birde ergenlik denilen gerçeği yüklediğinizde patlamaya hazır bir bomba haline geliyorlar. Çok yakın bir zamana kadar çok güzel düşünceler içinde olduğumuz çocuğumuz bir anda, Sosyal ortamdan tamamen uzaklaşan, bilgisayar oyunları ve sanal ortamda dolaşmaktan hoşlanan, agresif, ailesinden ve derslerinden olabildiğince uzaklaşan bir genç haline geliyor. Sürekli ders notları düşen ve notları ile değerlendirilmeye çalışılan bu gençlerin birçoğu psikolojik sıkıntılar yaşar hale geliyor. ( anti depresan ilaç kullanımı % 93 artmış durumda)

Çözüm;
  • Dersleri ezberlemek yerine Hafızalarında tutacakları teknikleri öğretmek.(bu onları uzun uzun ders çalışmaktan kurtaracaktır.)
  • Sistematik tekrar yapma yöntemini öğretmek.
  • Kitap okuma alışkanlığı kazandıracak teknikleri öğretmek.( bu onların kısa sürede daha fazla bilgiyi okuma alışkanlığı kazanmalarına ve motivasyonlarının üst seviyede olmasını sağlayacaktır.)
  •  Her şeyi sıra ile yapmalarını sağlayın. Başardıkça ödüllendirin.(bu onların streslerini azaltacaktır.)
  • Sizin için çocuklarınızın notlardan çok daha değerli olduğunu belli edin. (evde karşılamalarınızda notlarından önce kendilerinin nasıl olduğunu sorun. Böylece kendisinin daha değerli olduğunu hissedecektir.)
  • Eğitim, kurs, gibi tercihleri mutlaka çocuklarınıza bırakın.

Çocuklarınızın durumu; Ezber Bozan çocuklar yetiştirmekle düzelecektir.
(çetin deniz yayınlanmış yazısı)

 6-7-8-9.10.11.12. SINIFLARA ÖZEL Zihinsel Matematik, Anlayarak Hızlı Okuma, Beyni Etkin Kullanma Teknikleri www.kiged.com

Hiç yorum yok: