20 Nisan 2014 Pazar

SINAVDA % 99 BAŞARI İÇİN

 Normal şartlarda Türkiye 1. ile 1000. si arasında bilgi ve zekâ düzeyi açısından çok fark yoktur. Sıralamayı belirleyen, öğrencinin sınavdaki kaygısını kontrol edebilme ve dikkatini sağlayabilme düzeyidir. Birçok öğrenci, sınavlarda aşırı heyecanlanma, el ve ayakların terlemesi-soğuması, bir türlü dikkati toplayamama durumlarını yaşayabiliyor. Sınavların bu kadar hayatımıza müdahale etmesi pek hoşumuza gitmese de ortada bir gerçek var. O da önümüzdeki sınavlarda başarılı olmaya çalışmamız gerektiğidir. 

Ailelerin ve öğretmenlerin yüksek beklentisi, kendimizin yüksek beklentisi… ve sanırım olumsuz düşüncelerimiz
Birçok öğrenci sınavlarda dikkatsizlik yüzünden soru kaçırdığından şikayet eder. Sorunun yanlış okunması, basit toplama işlemlerinin hatalı sonuçlandırılması, yanlış görme tarzı sıkıntılar neredeyse bütün öğrencilerin yaşadığı problemlerdir. Eğer patolojik bir dikkat eksikliği problemi yoksa bu problemlerin yaşanmasında en büyük neden zihin dağınıklığıdır.
Olumsuz düşüncelerden kurtulun; İki basketbol takımının maç yaptığını düşünelim. Son Dakika ve takımınızın faul atışını siz kullanıyorsunuz. İki sayı atış hakkı verilmiş, eğer ilk sayıyı atarsanız takımınız beraberliği yakalayacak. Eğer ikinciyi de atarsanız o zaman takımı şampiyon yapacaksınız. Bu durumda topu ilk elinize aldığınızda çok rahat olacaksınızdır. Çünkü en kötü ihtimalle ikincisini basket yapar ve takımınızı beraberliğe götürebilirsiniz. Bu durumda ilk basketi % 90 sayı yapacaksınızdır. Çünkü zihninizde olumsuz bir düşünce oluşmayacaktır. Ancak ikinci atış çok daha zor olacaktır. Eğer “bu basketi atamazsam” diye düşündüğünüz an bilin ki eliniz ayağınız bir birine dolaşacak ve % 90 atma ihtimali olduğunuz basketi atamayacaksınızdır. İşte sınavlarda bildiğimiz soruları yapamamamızın ve sınavda başarısız olmamızın nedeni de Ufak bir kaygı tohumunun zihnimizde fidana sonra ağaca dönüşmesidir.
Kendinize olumlu telkinler verin "Başarılı olacağıma inanıyorum, kendime güveniyorum, bu sınavı başarabilirim, pes etmeyeceğim." tarzı iç telkinler kaygınızı azaltacaktır.
Arkadaşların olumsuz konuşmalarına kulaklarınızı tıkayın Bu sene sorular zor gelecekmiş, puanlar yükselecekmiş türü olumsuz konuşmalar yapan arkadaşlarınıza kulaklarınızı tıkayın.
Fiziksel egzersizlere zaman ayırın Fiziksel egzersizler vücuttaki stresi azaltır. Bu yüzden yürüyüş ve hafif tempo koşular tavsiye edilebilir. Özellikle sınavdan bir gün önce vücudun hafif yorulması gece uykuya kolay dalma açısından önemlidir. Birçok öğrenci sınav gecesi iyi uyuyamadığı için yeterince dinlenmemiş bir şekilde sınava girmektedir.
Sosyal aktivitelere katılın Aşırıya kaçmadan gezi, sinema gibi sosyal aktivitelere katılabilirsiniz.
Nefes egzersizleri yapın Doğru nefes alıp vermek kaygıyı azaltır. Her gün 5-10 dakika yapılacak nefes egzersizleri kaygınızın azalmasında faydalı olacaktır.
Sınavı ölüm kalım savaşı olarak görmeyin Sınavlardan kötü sonuç almak bizi değersiz, işe yaramaz birisi yapmaz. Sınavlarda başarılı olamadığı halde dünya çapında başarılara ulaşmış birçok isim vardır.
Zihinsel olarak sınava hazırlanın.
* Elinizden geldiğince TV ve bilgisayarla ilgilenmeyin.
* Sınavdan 5 gün önce ve sınav sabahı da dahil komposto için bu beyninizin glikoz ihtiyacını dengede tutacaktır.
* Biyolojik saat önemli olduğu için yatış ve kalkış saatlerine dikkat edin. Sınava kadar aynı saatlerde yatmaya ve uyanmaya çalışın. Çünkü bir saatlik az uyku bile zihnin dağınık bir şekilde sınava girmesine sebep olabilir.
* Kahvaltı öğrenmeyi ve dikkati yüzde 25 oranında artırır. Beynin glikoz dengesi açısından kahvaltıyı ihmal etmeyin.
* Sizi sıkan, üzen ortamlardan uzak durun. Kendinizi rahat ve mutlu hissettiğiniz oksijeni bol ortamlara gidebilirsiniz.
* Sınava başlamadan önce gözlerinizi kapatın ve kendinizi olmak istediğiniz yerde mutlaka görmeye çalışın bu sizi daha çok rahatlatacaktır. (çetin deniz yayınlanmış yazısı)
6-7-8-9. SINIFLARA ÖZEL Zihinsel Matematik, Anlayarak Hızlı Okuma, Beyni Etkin Kullanma Teknikleri .. www.kiged.com

Hiç yorum yok: