21 Nisan 2019 Pazar

ÇOCUKLAR; PUBG, OYUN VE İNTERNET BAĞIMLILIĞINDAN NASIL KURUTULUR?



Günümüzün en büyük sorunlarından biri haline gelen PUBG, Oyun ve İnternet bağımlılığı aileleri ve çocukları çok zor durumda bırakıyor. Aile içinde küsmelere, şiddetli davranışlara ve iletişim kopukluklarına sebep olan internet bağımlılığı konusunda çözüm bulmak gün geçtikçe zorlaşıyor. Aileler kendi yöntemleri ile çözüm bulmaya çalışmalarına rağmen çözümsüzlük karşısında üzülüp kaygı ve stresleri de
artıyor. Özellikle sınav süreçlerinin yaklaşması ve çocukların istenilen seviyede olmaması da geleceğe yönelik kaygıları arttırarak ev içinde büyük çatışmaların oluşmasına ortam hazırlıyor.

Oyun ve internet bağımlılığından kurtulmakta zorlanan çocuk kendisinden istenilenleri gerçekleştirmekte, sorumluluklarını yapmakta zorlandığından ve ailesinin gözünde işe yaramaz bir duruma geldiğinden kendisini gün geçtikçe daha da kötü hissediyor. 

Aslında çocuk ara ara bırakma gayretinde olmasına rağmen bu gayret ve çabasının karşılığını almakta ve sabır göstermekte zorlanıyor. 

Bağımlılık dediğimiz döngü bütün bağımlılıklar için geçerlidir. “Ben bağımlı olmam” güveni ile başlayan bu süreç içinden çıkılmaz bir paradoksa döner ve şöyle gerçekleşir.


Döngünün başlangıcı;
BEN BAĞIMLI OLMAM
İSTERSEM BIRAKIRIM
BU MERET BIRAKILMAZ
BIRAKMAK ZORUNDAYIM
ARTIK BIRAKACAĞIM
BIRAKTIM BİR DAHA BAŞLAMAM
BİR KEREDEN BİR ŞEY ÇIKMAZ, OLMAZ
BİR DAHA ASLA
2. döngü başlanğıcı
BEN BAĞIMLI OLMAM
İSTERSEM BIRAKIRIM
BU MERET BIRAKILMAZ
BIRAKMAK ZORUNDAYIM
ARTIK BIRAKACAĞIM
BIRAKTIM BİR DAHA BAŞLAMAM
BİR KEREDEN BİR ŞEY ÇIKMAZ, OLMAZ
BİR DAHA ASLA
BU DÖNGÜ BÖYLE SÜRER GİDER..
Öncelikli olarak bu döngünün bilinmesi aile ve çocuklar için çok önemlidir.

Ancak ben sizler için farkındalığınızı arttıracak ve bu süreçlerde size yardımcı olacak önerilerde bulunmak istiyorum. Özellikle oyun bağımlılıklarında çocuklar sanal alemle gerçek hayatı ayırmaz duruma gelebiliyorlar. PUBG oyununu çok fazla oynayan bir çocuk dışarı çıktığında “binaların çatısında insan var mı? diye bakıyorum”. Gibi ifadeler kullanır hale gelebiliyor. Bu yüzden durum dahada vahimleşiyor. işte çözüm için bir kaç önerim: 

1      1. İnternet ve oyun bağımlılığının bırakılmasında çocukla süreç hakkında konuşulması çok faydalıdır. Bıraktıktan sonra neler yaşanacağı, hangi zorluklarla karşılaşacağı konularında bilgi sahibi olması başlangıç aşamasında çok iyi olacaktır.

2         2. Aile içinde bir kişinin özellikle annenin duygusal bir konuşma yapması ve kendisinin bu konuya çok üzüldüğünü belirtmesi çocuk üzerinde olumlu bir etki bırakacak ve zorlandığı anlarda annesinin üzüleceği aklına gelecektir.

3        3. Özellikle oyun bağımlılığında sisteme su taşıyan kanalları kapatmak çok önemlidir. Oyun bağımlılığı kuzen, komşu çocukları, abi, kız- erkek arkadaş gibi kavramların işin içinde olması çocuğun bırakmasını zorlaştırmaktadır. Bunun için en yakın çevredeki bu kişilerle konuşulması ve bu konuda yardım istenmesi çok önemlidir.

4           4. Oyun bağımlılığından kurtulmanın diğer bir zorluğu, çocuklar arasında konuşulan konuların genelde oyun konusunu içermesi ve orada yapılan başarılardan gururla bahsedilmesidir. Bu durum çocuğun kendisini yalnız hissetmesine ve tekrardan oyun oynama isteğinin artmasına sebep olmaktadır. Çocuğun bırakma sürecinde aile olarak yanında olmak ilgilemek ve aktif zaman geçirmek kendisini yalnız hissetmemesi açısından çok önemlidir.

5   
        5. Çocuklar en çokta verdikleri emeklerin boşa gittiğini düşündüklerinden oyundan vazgeçmekte zorlanıyorlar. Uzun vadede oynadıkları bu oyunlarda rütbe almak, fazla level geçmiş olmak ve arkadaşlarının arasında bunun övülecek bir durum oluşturması, çocukların oyunu bıraktıklarında bütün kazandıklarından vazgeçmeleri gerektiği düşüncesi bırakma süreçlerini zorlaştırıyor. Çocuğa “aslında öyle bir rütbenin olmadığı ve kaybetmesi durumunda gerçek hayatta kaybedeceği bir şeyin olmayacağı” durumunun farkındalığının oluşturulması gerekmektedir. Defalarca bu konuda söylem ve ifadelerde bulunmuş olabilirsiniz. Ancak bu süreç adım adım ilerlenmesi gereken bir süreçtir.

6            6. En büyük yanlış beklentide yıllarca veya aylarca bu oyunu oynayan çocukların çok kısa bir sürede bu oyunlardan veya internet bağımlılığından kurtulmasını beklemektir. Kendinize ve çocuğunuza bu bağımlılıktan kurtulması için ne kadar zamandır oynuyorsa (3 ay)  o kadar zaman süre (3 ay) vermeniz ve desteğinizi sürdürmeniz gerekir.

7        7. Bu süreçte bir uzmandan yardım almak gerekir. Bu destek  yükünüzü azaltacağı gibi doğru bir süreçte ilerlemenize de yardımcı olacaktır.

LÜTFEN Kaynak belirtmeden alıntı yapmayın.

İnstagram takip: @cetindenizofficial



Fotoğraf : http://www.amatem.org/bagimlilik/bagimlilik-dongusu/   sitesinden alınmıştır.

Hiç yorum yok: