4 Ağustos 2014 Pazartesi

SPOR ÇANTA MI? GİTAR ÇANTASI MI ? DAHA ETKİLİ




 Kol kaslarına bu kadar fazla önem veren erkeklere şunu hatırlatmakta fayda var. Unutmayınız ki kalbiniz de bir kas
Baştan belirtmekte fayda var ki, okumakta olduğunuz yazının konusunu 2013 mayıs ayında Nicolas Gueguen ve arkadaşlarının Fransa’da gerçekleştirdikleri bir bilimsel çalışmanın ilginç sonuçları oluşturmaktadır.

 Oldukça yakışıklı genç bir adam, sokakta tek başına dolaşan bazı kadınlara rastgele olarak yaklaşmaktadır. Yaklaştığı kadınlara kısaca kendini tanıtıp oldukça güzel göründüklerini söylemektedir. Ardından da kadınlardan daha sonra buluşabilmek için telefon numaralarını istemektedir. Tüm bunları yaparken bu adam için 3 farklı durum söz konusudur.

 Durum-1: Adam gitar çantası taşımaktadır
Durum-2: Aynı adam bu sefer spor çantası taşımaktadır
Durum-3: Aynı adam bu sefer hiçbir şey taşımamaktadır.

 Acaba adamımız bu tanımadığı kadınlardan telefon numaralarını alabilme konusunda ne kadar başarılı olmuştur. Daha da önemlisi tahmin edin bakalım en çok telefon numarasını hangi durumdayken almıştır?


Deneyler sırasında, kadınlardan telefon numaralarını istemesi için 20 yaşlarında oldukça yakışıklı bir adam kullanılmıştır. Deney ekibi kendilerine başvuran 14 gönüllü erkeğin fotoğraflarını 22 adet genç kadına gösterdiler. Bu kadınlardan, en çekici fotoğrafa 10 puan, en az çekici olan fotoğrafa ise 1 puan vermeleri istendi. Bu basit işlemin ardından en yüksek puanı alan erkek gönüllü olarak bu deneylerde yer almış oldu.

Peki gönüllü erkek hangi kadınlarla konuşup onlardan telefon numaralarını isteyecekti? Sevgili okur bu çalışmada 18 – 22 yaş arasında olan tam 300 kadından telefon numaraları istendi. Bu kadınların seçiminde dış görünüş, çekicilik, kıyafet gibi unsurlar göz ardı edilmiştir. Çalışmanın daha geniş bir kitleyi temsil etmesi açısından buna özellikle özen gösterilmiştir. Genel anlamda seçim yaparken kalabalık bir ortamda yalnız dolaşan kadınlar teMel hedef olarak seçilmiştir. 

Deneyler yazın başlarında bir cumartesi günü öğle sonrasında yapılmıştır. Yaklaşık 70.000 kişilik bir popülasyona sahip bir bölge mekan olarak seçilmiştir. Deneyi yapmakta olan kişi deneyin kuralı gereği aynı bölgede 10 kadına telefon numarasını sorduktan sonra bulunduğu mevkiyi değiştirmek zorundadır. Böylece hem daha farklı insanlara ulaşabilecek hem de çok fazla dikkat çekmemiş olacaktır.


Yakışıklı adam deney sırasında yalnız yürüyen bir kadın gördüğünde ona yaklaşıyor. Gülümseyerek ve gözlerine bakarak şunları söylüyor,
Merhaba,
Adım Antonie.
Gerçekten de çok güzel olduğunuzu söylemek isterim.
Bu öğle sonrası için işe gitmek zorundayım
Merak ediyorum da acaba telefon numaranızı bana verebilir misiniz?
Ben daha sonra sizi ararım ve belki bir yerlerde bir şeyler içebiliriz.”

 Yakışıklı elemanımız bunu söyledikten sonra gülümseyerek 10 saniye boyunca bekliyor. Eğer karşı taraftan numarasını alabilirse “Görüşmek üzere” deyip kızın yanından ayrılıyor. Eğer bu süre içerisinde pozitif bir dönüş alamazsa “Çok kötü oldu. Sanırım bugün günümde değilim. İyi günler” deyip ayrılıyor.

 Yazının başından da hatırlayacağımız üzere kadınlardan telefon numaralarını isterken üç ayrı durum söz konusuydu. İlk durumda adam siyah bir akustik gitar çantası, ikinci durumda ise büyük siyah bir spor çantası taşımıştı. En son durumda ise adam hiçbir şey taşımamamıştı.
 Sonuçlar:

Her bir durum için kadınların verdiği yanıtlar aşağıda özetlenmiştir.
Adam gitar çantası taşırken telefon numarasını istediği kadınların %31’i telefon numarasını vermiştir.
Adam spor çantası taşırken telefon numarasını istediği kadınların sadece %9’u telefon numarasını vermiştir.
Adam hiç bir şey taşımadığında telefon numarasını istediği kadınların sadece %14’ü telefon nuMarasını vermiştir.

Gördüğünüz üzere yakışıklı adamımız en kötü sonucu spor çantasını taşırken alıyor. Makalenin yazarları sonuç olarak müziğin ve enstrüman çalmanın eş seçiminde oldukça önemli olduğunu ve bu yüzden de sadece gitar çantası taşıyan birinin bile kadınlara daha çekici geldiğini öne sürmektedirler. Aslında tahmin edebileceğimiz bir durumun bilimsel olarak desteklenmesi açısından ilginç bir çalışma olmuş.

Kaynak:

Nicolas Guéguen, Sébastien Meineri ve Jacques Fischer-Lokou. Men’s music ability and attractiveness to women in a real-life courtship context. Psychology of Music-2013