29 Mayıs 2020 Cuma

SINAV BAŞARISI İÇİN SIRADIŞI ÇALIŞMA MODELİ “İTİKAFA ÇEKİLMEK”



Türk Dil Kurumunda İtikaf: Bir kenara çekilme, ortalıkta görünmeme demektir.

Türk Dil Kurumunda İtikafa Din bilgisi yönünden baktığımız da “Ramazan ayının son on gününde Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak üzere dünya işlerinden ilgiyi kesip camiye kapanarak ibadet etme.” anlamıyla çıkıyor karşımıza.

Her iki anlam yönünden de baktığımızda itikaf bir kenara çekilip, asıl yapmanız gereken işin dışındaki işlerden ilgiyi kesmektir.


Dini yönden baktığımızda bir Müslümanın Allah’ın rızasını kazanmak için itikafa girmesi, aynı zamanda asıl yer olan Cennete girmesine de vesile olacak bir durumdur.

O zaman dünya işlerinde de başarıyı elde etmek için asıl yapmanız gereken iş için belirli bir zaman itikafa girmiş olmak yararlı olacaktır.

İtikafa girmeyi, son bir gayretle bitireceğiniz sınava hazırlanma, projeyi bitirme, tezi tamamlama gibi işlerinizde kullanabileceğiniz gibi her şeyin bittiğini düşündüğünüz zamanlarda da kullanabilirsiniz.

Tarihi Yakınlaşan Sınav için Stratejik İtikafa Çekilmek

Özellikle Sınava yeteri kadar hazırlanmadığınızı hatta hiç çalışmadığınızı ve artık ne yaparsanız yapın durumu düzeltemeyeceğinizi düşünüyorsanız aşağıda yazdığım plan tam size göre. 

1.   Kendinize söz verin. Gerekirse kendinizle sözleşme imzalayın.
2.   20 gün boyunca her türlü teknolojik cihazdan uzak duracaksınız.
3.    Odanızdan sadece ihtiyacınızı gidermek için çıkacaksınız.
4.   Günlük (24 saatlik) plan hazırlayacaksınız.
 (12 saat çalışma)
 (8 saat uyku)
(4 saat eksersiz, dinlenme ve diğer)
5.   12 saatlik programı 1 saat çalışma 20 dakika dinlenme olarak programlayın. (Bunun için Çetin Deniz’in “Kum Saati Tekniğini”[1] Kullanın.)
6.   İtikafa girdiğiniz bu sürede (20 gün) odanızda sadece asıl bitirmeyi arzu ettiğiniz dersler ve kitaplar olsun. Diğerlerini odanızdan çıkartın. (Hepsinden az az yapmak yerine iki ders seçin ve onlara tam olarak odaklanın.)
7.    Hiçbir şey için geç kalınmış sayılmaz itikafta yapacağınız çalışma binlerce kişiyi geçmenizi sağlayabilir.
8.   Günlük yiyeceklerinizi fazla tuvalet ihtiyacınız olmayacak şekilde programlayın. (Böylece odanızda daha uzun süre kalmış olursunuz)
9.   Her ne olursa olsun çalışmaya devam edin. (Az biliyor olmanız veya yapamıyor olmanız motivasyonunuzu bozmasın)

TARİHİ UZAK SINAVA HAZIRLANIRKEN KADEMELİ İTİKAFA ÇEKİLME PLANIYLA ÇALIŞ
Sınava uzun süre varsa nasıl bir çalışma yapmanız gerektiğini bilmiyorsanız.

Bunun için gününüzün üç saatini mutlaka itikafa çekilerek geçirin.
Günlük itikaf programınız şöyle olmalı
1.   3Önce gün içinde itikafta kalacağınız saatleri belirleyin.
2.   O saatler boyunca teknolojik cihazdan uzak durun.
3.   Her gün için itikafta yapacağınız derslerin programını yapın.
4.   Her ne olursa olsun çalışmaya devam edin.
5.   İtikafa girmeden önce tüm ihtiyaçlarınızı gidermiş olun. (Tuvalet veya başka bir şey için itikafı bölmeyin.)
6.   Kesinlikle iki işi bir arada yapmayın. Kahve ve çay içmek, atıştırmalık bir şeyler yemek gibi (Burada teknolojik cihazları bir kenarda bıraktığımız için kulaklıkla müzik dinlemeyi yazmadım)
7.   3 saatlik programı 1 saat çalışma 10 dakika dinleme olarak programlayın. (Bunun için Çetin Deniz’in “Kum Saati Tekniğini” Kullanın.)
8.   Özellikle uyku düzeninize dikkat edin. (Kesinlikle geç yatmayın)


İTİKAFIN BENDEKİ AÇILIMI
İste: Ne istediğini biliyor olmak çok önemlidir. Bu belirlediğiniz hedefinizle aynı şeydir. Ne istediğinizi bir kağıda yazın ve duvarınıza asın.
Tekrar et: Düzenli tekrar çok önemlidir. Boş kaldığın zamanlarda eski bilgilerini tekrar et. Tekrar edilmeyen ana dil bile zamanla unutulur.
İste: Ara ara hedefine Nasıl ulaşacağını ve isteğinin gerçekçi olup olmadığını kontrol et. Böylece istek azmini sabitlemiş ve arada kendine bunu hatırlatmış olursun.
Kararlı ol: Kararlı olmak, kendine verdiğin sözün arkasında durmaktır. Neden bu yola çıktığını unutma. 
Azimli ol: Azimli olmak, başlamış olduğun iş tutumunda direnmektir. Azim; zaman ilerledikçe yorgunluktan dizlerinin bağının çözüldüğü ve artık bir adım bile gitmemeyi istediğin işte o anlarda yüreğine söylediğin sözdür. Kararlı olmakla, azimli olmak aynı anlamdaymış gibi ifade edilse de farklıdır. Kararlı olmak; başlamak, azimli olmak; durmamaktır. 
Fark et: Bu dünyaya ne için geldiğini unutma. Burada olman hem bu dünya hem ahiret için çalışmayı gerektirir. O zaman bunu fark et ki, günlük zamanın boş geçmesin.

Çetin Deniz'in "Kum Saati Tekniği" Kitabında bahsettiği çalışma şeklidir. Alıntı yapıldığında isim belirtilmesi zorunludur. 



[1] Kum Saati Tekniği: Bir kum saati kullanılarak uygulanan tekniktir. Kum Saati 60 dakikalık sürelidir. Amaç Kum Saatindeki son kum tanesi düşünceye kadar zamanı kendinize sabitlemenizdir. Yani 60 dakikayı. Bunun için Çetin Deniz’in kitabında detaylara ulaşabilirsiniz.


Hiç yorum yok: