25 Mayıs 2018 Cuma

STRATEJİST MUHAMMED ALİ VE FOREMAN BOKS MAÇI..


Muhammed Ali ile George Foreman arasında 1974 yılında yapılan boks maçının tamamını iki üç defa izledim. Bu maç üzerine koca bir kitap yazılabilir.

Maç 30 Ekim 1974 tarihinde yapıldı. Ama onun öncesinde iki boksöründe durumunu bir anlatmam lazım.


1974 yılında George Foreman yenilmez bir dünya şampiyonu 2 metre boyunda ve 100 kilo ağırlığında, boks ringinde terör estiren, ekmeğini attığı yumruklardan kazanan, birçok kişinin ama özellikle profesyonel boksörlerin kâbuslarına giren, “Büyük George” lakaplı bir boksördü.

Acıması yoktu. Önüne çıkma cesareti gösteren hiç kimse, birkaç raunttan fazla karşısında duramıyordu.

Muhammed Ali 1971 yılında Joe Frazer karşısına çıktığında hiçbir maç kaybetmeyen bir boksördü. Ancak bu maçla hem maçı, hem de şampiyonluk kemerini kaybetti. 1971 yılında başlayan bu düşüş 1973 yılında dibe vurdu. Ken Norton ile yaptığı 12 rauntluk maçta aldığı yumruklar nedeniyle çenesi kırıldı ve maçı kaybetti. Anlayacağınız George Foreman’ın karşısına çıkan Muhammed Ali’nin durumu hiçte iyi değildi.

Peki George Foreman ne durumda; hani şu Muhammed Ali’yi yenen Joe Frazer var ya işte o koca adam George Foreman karşısında 2 raunt dayanabildi.  Muhammed Ali’nin çenesini kıran Ken Norton’da 2 raunt içinde birkaç defa yere düşüp zor kalkınca hakem maçı durdurdu.

Gördüğünüz gibi 1974 yılında Muhammed Ali böyle bir adamın karşısına çıkacaktı.
O yüzden bu maç bütün dünyada büyük ses getirdi. Tabiki Muhammed Ali’nin maçı kaybedeceğini düşünenlerin sayısı oldukça fazlaydı.

Foreman Ali’yi iyi tanıyordu. Ali rakibinin etrafında dans eder, rakibini yorar ve yenerdi. 10 yıldır böyle dövüşürdü. Rakibini iyi analiz eden Foreman için bu durum büyük bir avantajdı. Foreman’ın taktiği belliydi. Bekleyecek ve mahvedici yumruğunu vuracaktı.

SUPRİZ….

Büyük maçtan önceki basın toplantısında Muhammed Ali stilini değiştirdiğini ve ilk raunttan itibaren Foreman’la yumruklaşacağını söyledi. Herkes bunun bir şaka olduğunu düşündü. Çünkü bu Muhammed Ali’nin intihar etmesiydi.
Maç başlamadan önce videonun 6 dk. Sında Ali’nin antrenörünün boks ringinin etrafındaki ipleri gevşettiği görülüyor. Bu şu demekti, -boksörüm şiddetle dövüşecek, yani dün basın toplantısında Ali’nin söyledikleri doğruydu. Yine de Kimse Ali’nin bunu yapacağına inanmadı.

Bu arada videonun 13’üncü dakikasında Muhammed Ali’nin türbinlere Ali tezahuratı yaptırdığı görülüyor. Buda Muhammed Ali’nin bir taktiği olarak göze çarpıyor. 21dk. da Muhammed Ali Köşesinde ellerini açmış dua ediyor.

MAÇ BAŞLIYOR.

İlk raund başladığında Ali tamda söylediğini yaptı. Dans etmek yerine Foreman’a yaklaştı ve onunla yumruklaştı. Rakibinin stratejisini tamamen altüst etmişti.
Ali ilk raunda böyle başladı ama öyle devam etmedi. İlk raund bitipte köşesine çekildiğinde taburesine oturmadı. Sürekli Foreman’ın köşesine baktı. Şimdi asıl stratejisini uygulayacaktı. 2. raundda İplere yaslandı. 3.4.5.Rauntta da iplere yaslayıp Foreman’ın kendisine vurmasına izin veriyordu. Ama bu arada Muhammed Ali’de boş durmuyordu. Videoda Muhammed Ali’nin sürekli olarak Foreman’ın kulağına bir şeyler söylediği görülüyor. Belli ki Foreman’ın moralini bozuyordu. Olumsuz cümleler kullanıyordu. 5. Rauntta Muhammed Ali’nin maçı kendi lehine çevirdiği çok net görülüyor.

Maçın 8. Raundunun son 20 saniyesinde Muhammed Ali öyle bir çıkış yapıyor ki Foreman aldığı darbelerle sendeliyor.


Son 12. sn yere düşerken Muhammed Ali’nin etrafında şöyle bir dönüyor. Yüzü tam Ali’nin belinin hizasında ve Muhammed Ali’nin vurabilme mesafesindeyken Muhammed Ali büyüklüğünü gösteriyor. Düşen Foreman’a bir yumruk daha vurmuyor. (resimdeki sahne)…. Ve NAKAVNT

Bu maçı izlerken çok şey öğreniyorsunuz. Strateji, Güç, Bilinç altı çalışması, Dürüstlük, Saygı, Sevgi, Spor….

Muhammed Ali Bu maçı bütün bunlarla kazanıyor…. Sadece Yumruklarıyla değil!
kulağına fısıldadı, yüreğini korkuttu...

Alıntı yaptığınızda emeğe saygı göstereceğinizi biliyorum.  



                                          yazan: Çetin Deniz

Yazar / Psk. Dnş./ Hafıza Tek. Uzm.
İnstagram takip için: @cetindenizofficial
Facebook ://yazarcetindeniz




Hiç yorum yok: