9 Mayıs 2018 Çarşamba

ANNELER GÜNÜ... (Araştırmalar ne Diyor? )





                                             İnstagramda takip edin: @cetindenizofficial 

Bizim zamanımızda bugün ki kadar çalışan veya maddi durumlardan dolayı çalışması gereken anne yoktu. Okuldan döndüğümüzde annemiz bizi karşılar yemeğimiz hazır olurdu. Annemizin durumumuzu sorması bile bizim gelişimimizde ve sosyal gelişimimizde büyük etkileri olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Yani  sadece ev işlerine vakit ayıran anneler vardı.

Şimdi ise durum çok farklı çalışan, çocuğuna bakan, alışveriş yapan, haftalık durumu programlayan, ev işlerini yapan, ki ev işi küçümsenecek bir şeyde değil saydığınız zaman bile yorulursunuz. Ütü, çamaşır, bulaşık, yemek, temizlik, düzen… vallahi yorucu J  
gerçi herhangi bir işte çalışmayan annelerde bu işleri yapıyorlar ama çalışan annelere göre zaman kavramları biraz fazla…

Asıl konu;

Daha önemli olan çalışan annelerin içlerinde yaşadığı şöyle bir durum vardır.

Bugün herhangi bir  çalışan anne ile konuşun, size söyleyeceği kaçınılmaz tek sözcük vardır, o da suçluluk. Anneler çocuklarını evde bırakmak konusunda suçluluk duyarlar ve bunun kısa ve uzun vadeli etkileri konusunda endişe duyarlar, çünkü bu durumun gelecekte çocuklarının gelişimini etkileyebileceği kaygısı taşırlar.

Çalışan annelerin üzüntüsünü biraz azaltayım…

Araştırmalar Ne Diyor?

Çalışan anneler ve çocukları üzerinde yapılan araştırmalar arasında bulgular genellikle, annenin çalışmasının çocuğu olumsuz şekilde etkilemediği yönündedir. Araştırmalar her gün işe giden annelerin çocuklarının gelişiminin yavaş olmadığını ve zarar görmediklerini gösterir. Çalışan annelerin çocuklarında herhangi bir gelişimsel sorun bulunamamıştır.. Annenin çocuğun bakımı için önemli bir kaynak olduğu ancak annenin çocuğu ile güçlü bir ilişki oluşturması için 24 saate ihtiyaç olmadığı saptanmıştır.

Bir başka araştırma ne diyor?

Çalışan annelerin yükü hafifletildiğinde, onlara yardımcı olunduğunda daha mutlu ve enerjileri yüksek oluyor. Buda aile saadetinin uzunnnnnn olmasını sağlıyor.

Biz babalara sizlerin yükünü hafifletmek için daha çok gayret etmek düşüyor.

Anneler gününüz kutlu olsun…J

Alıntı yaptığınızda yazan kişinin uğraşına saygı gösterip kaynak kullanırsanız sevinirim. 

                                                    Çetin Deniz
Yazar / Psk. Dnş./ Hafıza Tek. Uzm.
İnstagram takip için: @cetindenizofficial
Facebook ://yazarcetindeniz
DİĞER YAZILARIM
Çocuğunuzla Seyretmeniz Gereken 13 film 

Hayat başarısı için çocuğunuzun duyması ve bilmesi gereken 20 kelime

Başarısızlığında Kimi suçlarsın

Hiç yorum yok: