1 Temmuz 2015 Çarşamba

HAYATIMDA HERŞEY BELİRGİN VE NET OLSA!


            ODTÜ İşletme’nin çok bilge, hem en sevilen hem 
de en nefret edilen Profesörü Muhan Hocanın Strateji 
Yönetimi dersinin ilk saati, hoca tepegöze bir Picasso resmi koyar. 
Yukarıda olan resmi koyar!!!!! 
RESİMDE NE GÖRÜYORSUNUZ!!!! 


Herkes bakar bakar ama tarzı zaten kübik olan sürrealist resimde sanatla fazla ilgilenmeyenlerin anlayabileceği çok az şey vardır. 
Baktığınızda çokta bir şey gözükmüyor zaten. Köpeğe benzer bir şeyler, belki bir kadın, belki bir kaç insan, etrafta  yaratığa benzeyen bir çok şey ve felan filan işte...

5-10 dakika hiçbirşey söylemeden sınıfı izleyen hoca, birazdan Picasso’nun resmini alıp 
Meninas’in bir resmini koyar. 

          Bu resimde sandalyenin üzerinde oturan sarı uzun saçlı bir aristokrat kızının etrafındaki dadıları onun saçını tararken yerde köpeği yatmaktadır. Ve babası arkasından ışık sızan kapıdan kızını izlemektedir. Ayrıca arkadaki aynada resmini çizdiren kral ve kraliçenin aynada yansıması vardır. 
        Ancak ikinci resmi görünce tüm sınıf Picasso’nun resmindeki öğelerin ne olduğunu ve bu resmin Meninas’in tablosuna bir gönderme olarak yapılmış olduğunu farkeder...
 Ve Muhan Soysal hiç unutamayacağımız dersini verir;

“Hayatta hiçbirşey Meninas’in resmi kadar belirgin ve net değildir. İş hayatı gerçekleri size Picasso’nun resmindeki gibi şekil değiştirmiş olarak gösterir. Picasso’nun resmine bakıp, Meninas’ın resmini görebilenleriniz başarılı olacak, diğerleri ise kübik şekillere bakıp yanlış anlamlar çıkarmaktan gerçekleri hiç göremeyecek.”
Muhan Soysal ne güzel söylemiş. Bazen hayattaki hiç bir şey belirgin ve net olarak görülmez. Picasso resmindeki gibi şekil değiştirebilir. Önemli olan Picasso resmine bakıp Meninas’ın resmini görebilmektir.
* * *
Bir Çin Atasözünde,
“Bir saatliğine mutlu olacaksanız, şekerleme yapın
Bir günlüğüne mutlu olacaksanız, balık avlamaya gidin
Bir aylığına mutlu olacaksanız, evlenin
Bir yıllığına mutlu olacaksanız, bir servete konun

Tüm yaşam boyunca mutlu olacaksanız, işinizi sevin” demiş. Sadece işinizi sevin demiş cebinizi değil!