7 Aralık 2014 Pazar

OKUDUKLARINIZ AKLINIZDA KALMIYORSA


OKUDUKLARINIZ AKLINIZDA KALMIYORSA

Okuyorum okuyorum ama bir türlü öğrendiklerimi hayatıma geçiremiyorum.

Öğrendiklerimi kısa sürede unutuyorum.

Öğrenemiyorum.

      Yukarıdaki cümleleri sık sık kuruyorsanız bu yazı tam size göre. Öğrenmeyi öğrenmek ve hayatımıza geçirmek için takip eden satırları okumanız yeterli olacaktır.


      Millet olarak öğrendiklerimizi hayata geçirme noktasındaki eksikliğimiz aşikâr. Böyle olunca da kapasitemizi geliştiremiyor ve bir adım öteye gidemiyoruz. Uygulanmayan, hayata ve davranışa geçmeyen bir bilgi bize yalnızca bilme hazzını veriyor. Gelişmiş ülkelere baktığımızda insanların öğrendiklerini hızlıca hayatlarına geçirdiklerini görebiliyoruz. Tabii bunun olmasında o ülkelerin eğitim sistemlerinin de önemli ölçüde katkısı var.

Peki, bizler neden bunu yapamıyoruz?

Belki de bunun cevabı öğrenmeyi nasıl tanımladığımızda yatıyor. TDK’ya göre öğrenmek, bilgi edinmek anlamına geliyor. Bu tanımlama doğru ancak bir miktar eksik. Wikipedia’dan aldığım öğrenmenin tanımında tam olarak içime sinen cevaba ulaşıyorum.

“Öğrenme, bireyin yaşantılar sonucu davranışlarda meydana gelen oldukça uzun süreli değişmelerdir. Bir bilgi ve becerinin, öğrenme sayılması için davranışta değişiklik yapması ve davranıştaki değişikliğin uzun süreli olması gerekmektedir. Yeni öğrenmeler ile kişinin kapasitesi gelişir, önceden yapamadığı bir şeyi yapabilir hale gelir. Daha geniş anlamda, öğrenme sonucu, birey içinde bulunduğu evrene yeni bir anlam yükler ve evrendeki konumunu yeniden tanımlar.”

      Yani, öğrenmenin gerçekleşmiş olduğunu kabul etmemiz için bilginin davranışa geçmiş olması mutlaka önemli.

Peki, nasıl öğreneceğiz?

      İnsanın öğrenme sürecinde duyu organları etkili. Dışarıdan gelen tüm bilgiler duyu organlarımız aracılığıyla kısa süreli belleğimize kaydediliyor. Bu bilgiye ek olarak, kısa süreli hafızamıza aldığımız tüm bilgiler tekrar edilmediği takdirde unutuluyor. Tekrar ettiğimiz bilgiler ise uzun süreli hafızamıza alınıyor.

Şimdi elimizde iki önemli veri mevcut.

Bilgiyi duyu organlarımızla alıyoruz.
Tekrar edilmeyen bilgi unutuluyor.
      Aslına bakarsanız tutumlar, motivasyon ve öğrenme mekanı gibi bir çok unsur öğrenme üzerinde etkili. Bizler sadece bu iki veriyle yola çıksak bile öğrenme noktasında ciddi ilerleme kaydetmiş oluruz.



                   Duyduğumu unuturum, gördüğümü hatırlarım, yaptığımı anlarım – Konfüçyus



Ne yapabiliriz?

1. Bir daha okuyun. Özet çıkarın. Çıkarımda bulunun
      Okumak elbette ki beyni çalıştırmanın ve kapasitesini geliştirmenin en önemli ve ilk adımlarından birisi ancak tek başına yeterli değil. Bir kitabı okurken, düz bir şekilde okunulan bilginin üzeinden geçilmemesi gerekiyor. Özet notlar çıkarmalı, sayfa kenarlarına küçük dipnotlar düşmeli, önemli görülen ve hatırlanması gereken yerlerin altını çizmeliyiz. Sonrasında geri döndüğümüzde karaladığımız bu küçük notların hatırlamamızda büyük faydasını göreceğiz.
    Eğer bir roman okumuyorsak ki romanda bile öğrenilecek birçok şey vardır,  bu teknikle aktif okuyarak öğrendiklerimizi uzun süreli hafızamıza rahatlıkla yükleyebiliriz. Aktif okunulan bilginin bizde kalıcı olması için önceki bilgi ve öğrenmelerimizle sentezleyerek ortaya çıkaracağımız çıkarımlarla bilginin daha kalıcı olmasını sağlayabiliriz

2. Üşenmeyin. Tekrar edin.

      Unutmayın! Öğrenilen bilginin unutulmaması için yirmi dört saat içinde tekrar edilmesi gerekir. Tekrar edilmezse bilgilerin yaklaşık yüzde yetmiş beşi ilk yirmi dört saat içinde unutulur. İlk tekrarın ardından kırk sekiz saat sonra ikinci tekrar, bir hafta içinde de üçüncü tekrar yapılarak bilgiyi uzun süreli hafızaya alabiliriz. Konuyu günü gününe tekrar eden kişiler bu yüzden bilginin gerektiği zamanlarda çok daha az çalışarak bilgiyi hatırlayacaklardır.

3. Yapın

      Amerikalıların bir sözü var. “Just do it!” Sadece yap olarak çevirebileceğimiz bu söz öğrenme adına da önemli bir ders veriyor bize.  Eğer öğrendiğimiz şeyleri hayatımıza alabilirsek ve uygulayabilirsek öğrenme kalıcı bir hale geçer. Artık bilgiyi devamlı hatırlamak zorunda kalmaz, konu artık bizim için bir motor faaliyet gibi kendiliğinden gerçekleşen bir duruma dönüşür.  Bu sebeple öğrendiklerinizi hemen hayata geçirin. Yarını beklemeyin.

      Bu üç madde öğrenme ve öğrenilenlerin kalıcı olması anlamında hayatınızda önemli bir fark yaratacaktır. Tabii öğrenmeyi bu üç maddede sınırlamak mümkün değil. Daha onlarca yol bizi güçlü öğrenmeye götürecektir.

      Basit ve güçlü bu üç ilkeyi hemen hayatınıza alın. Farkı göreceksiniz.

Anlama oranınızı % 80 artırmak için Eğitimler etkili olmaktadır.

HIZLI OKUMA VE ANLAMA EĞİTİMLERİ İÇİN
Eyüp/Gaziosmanpaşa :(5D English Center) 0212 614 46 44 

Florya (Gelişim akademi) : Me-Nova Gelişim Merkezi Şenlikköy mahallesi İmbat sok. No: 2A Florya -Bakırköy / İstanbul Telefon : 0 212 / 662 34 83 – 0212 / 662 34 87 Gsm: 0 530 700 65 22

Bakırköy(uzay akademi) Adres : Zeytinlik Mah. Fişekhane Cad. No:54/4 Bakırköy/İSTANBUL (Capacity AVM Karşısı) Telefon : 0212 660 01 00 - 0532 163 35 33