AMAN ALLAH’IM HER YER KATKI MADDESİ



Yapıları itibariyle doğada bulunmayan, ışığa, ısıya, asitlere, alkalilere karşı dayanıklı ve bu nedenle raf ömürleri oldukça uzun kimyasal katkı maddeleri neredeyse her yiyeceğin içinde var.

Peynire hangi zehirli katkı malzemeleri konuyor?

Küflenmesin, tadı kokusu değişmesin diye peynire- yoğurda “Pimarisin” katkı maddesi ekleniyor.
Kansorejen olduğu bilinene “Aspartam” “sakkarin” gibi kimyasallar tatlandırıcılar ekleniyor.
Çocuklara yedirilen meyveli-aromalı süt ve yoğurdun içinde kimyasal sentez yoluyla üretilebilen yapay renklendiriciler var. Kekler, bisküviler, gofretler, çikletler, bonbon şekerler, drajeler, kuru toz içecekler, tatlılar, krema tozları, hazır çorbalar, soslar, sosisler, konserveler hatta dondurmanın küllahında bile renklendiriciler var.

E950 nedir?


Kapalı formülü C4H4NO4SK. Beyaz, kokusuz, kristal yapıda bir maddedir. Sükroz çözeltisinden 150 kat daha tatlıdır. Çabuk algılanır, ağızda kalıcı bir tat bırakmaz. Fakat Asesülfam-K’nın konsantrasyonu arttıkça tatlılık şiddeti azalır ve gıdaya katılan miktarı arttıkça acı tat ve tat sonrası izlenim oluşmaktadır.

Asesülfam potasyum (asesülfam-k) katkı maddesi, şekerden tm 130 kat tatlı ama kalorisi düşük; ölüm gücü yüksek! Süt ve süt ürünlerinde, diyet ürünlerde, meyveli yoğurtlarda, haır tatlılar ve pudinglerde kullanılıyor.

Fare deneylerinde uzun süreli kullanımda göğüs-organ tümörlerine, akciğer-solunum yolu hastalıklarına sebep olduğu; kısa süreli çok miktarda kullanıldığında ise baş ağrısı ile depresyona yol açtığı tespit edildi.

Akışkanlık ve kıvamı düzenleyen E407 nedir?

Carrageenan (karagenon) e 407 katkı maddesi; içine katıldığı ürünün akışkanlığını- kıvamını düzenleyen ve jelleştirici olarak kullanılan bir madde…
Yoğurt, peynir, puding ve dondurmalar başta olmak üzere pek çok gıda ürününde bu kimyasal kullanılıyor. 

Peki nelere sebep oluyor?

Kalp damar hastalıklarına, diyabet ve kansere sebep oluyor.


 E 955 NEDİR? 

Kapalı formülü C12H19O8Cl3. Sukrozdan yapılan ve enerji vermeyen tek tatlandırıcıdır. Sukroz çözeltisinden 500–600 kat daha tatlıdır. 

Şekerden 600 defa daha tatlı kalorisiz suni tatlandırıcı “sukraloz” katkı maddesi; süt ürünlerinde, aromalı gazlı-gazsız içeceklerde, tatlılarda, sakızda, çerez atıştırmalıklarda, ketçaplarda, fırıncılık ürünlerinde bulunuyor. Diyabetin asıl sebebi…

Bradmix hiç duydunuz mu?


Türkiye’de kullanım izni olmayan Hollanda’dan getirilen kimyevi maddenin, etlerin hacmini yüzde 25-30 artırmak amacıyla kullanılıyor. NASIL MI?
“Önce eti iyice ıslatıyorlar. Daha sonra ete Bradmix kimyasalı enjekte ediliyor. Su gözle görülmeyecek şekilde etin üzerinde fiziksel değişeme uğruyor ve etin ağırlığı artıyor. 10 kilogram diye alınan bir et aslında 7 kilogram civarında. Bunun yanında kimyasal madde etin rengini de değiştiriyor. Daha canlı kırmızı bir renk görünümüne kavuşuyor. Bradmix tüm kimyasal maddeler gibi insan sağlığını da tehdit ediyor.”

Ete katkı maddesi çok; fosfatlar, emülgatörler, askorbik asit, şekerler, kültürler, aroma maddeleri, baharatlar, asitlendiriciler, tuz (NaC1, KC1) gibi…

Raf ömrünün uzaması yani renk değişimi olmaması için özellikle şarküteri gibi işlenmiş ete, (E250 koduyla) sodyum nitrat ve sodyum nitrit konuyor!

Bozulmayı önleyici sodyum sülfat (E221) pankreas kanserini yüzde 67, lösemi riskini yüzde 700 oranında artırıyor. Çocuklarda beyin tümörü oluşturuyor; öğrenme bozukluğu yaratıyor. Özellikle cenin, bebek ve çocuklar için tehlikeli.


Yukarıda sayılan katkı malzemelerinin belirli miktarlarının kullanımına TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA KATKI MADDELERİ YÖNETMELİĞİNDE izin verilmiştir.

İnternette bu konu ile ilgili bir gezinti yapmakta fayda var diye düşünüyorum. 




Yorum Gönder