Yapıları itibariyle doğada bulunmayan, ışığa, ısıya,
asitlere, alkalilere karşı dayanıklı ve bu nedenle raf ömürleri oldukça uzun
kimyasal katkı maddeleri neredeyse her yiyeceğin içinde var.
Peynire
hangi zehirli katkı malzemeleri konuyor?
Küflenmesin, tadı kokusu değişmesin diye peynire-
yoğurda “Pimarisin” katkı maddesi ekleniyor.
Kansorejen olduğu bilinene “Aspartam” “sakkarin” gibi
kimyasallar tatlandırıcılar ekleniyor.
Çocuklara yedirilen meyveli-aromalı süt ve yoğurdun
içinde kimyasal sentez yoluyla üretilebilen yapay renklendiriciler var. Kekler,
bisküviler, gofretler, çikletler, bonbon şekerler, drajeler, kuru toz
içecekler, tatlılar, krema tozları, hazır çorbalar, soslar, sosisler,
konserveler hatta dondurmanın küllahında bile renklendiriciler var.
E950
nedir?
Kapalı formülü C4H4NO4SK. Beyaz, kokusuz, kristal yapıda bir maddedir. Sükroz
çözeltisinden 150 kat daha tatlıdır. Çabuk algılanır, ağızda kalıcı bir tat
bırakmaz. Fakat Asesülfam-K’nın konsantrasyonu arttıkça tatlılık şiddeti azalır
ve gıdaya katılan miktarı arttıkça acı tat ve tat sonrası izlenim oluşmaktadır.
Asesülfam potasyum (asesülfam-k) katkı maddesi,
şekerden tm 130 kat tatlı ama kalorisi düşük; ölüm gücü yüksek! Süt ve süt
ürünlerinde, diyet ürünlerde, meyveli yoğurtlarda, haır tatlılar ve pudinglerde
kullanılıyor.
Fare deneylerinde uzun süreli kullanımda göğüs-organ
tümörlerine, akciğer-solunum yolu hastalıklarına sebep olduğu; kısa süreli çok
miktarda kullanıldığında ise baş ağrısı ile depresyona yol açtığı tespit
edildi.
Akışkanlık
ve kıvamı düzenleyen E407 nedir?
Carrageenan (karagenon) e 407 katkı maddesi; içine
katıldığı ürünün akışkanlığını- kıvamını düzenleyen ve jelleştirici olarak
kullanılan bir madde…
Yoğurt, peynir, puding ve dondurmalar başta olmak
üzere pek çok gıda ürününde bu kimyasal kullanılıyor.
Peki nelere sebep oluyor?
Kalp damar hastalıklarına, diyabet ve kansere sebep
oluyor.
Kapalı formülü C12H19O8Cl3. Sukrozdan yapılan ve enerji vermeyen tek
tatlandırıcıdır. Sukroz çözeltisinden 500–600 kat daha tatlıdır.
Şekerden 600 defa daha tatlı kalorisiz suni
tatlandırıcı “sukraloz” katkı maddesi; süt ürünlerinde, aromalı gazlı-gazsız
içeceklerde, tatlılarda, sakızda, çerez atıştırmalıklarda, ketçaplarda,
fırıncılık ürünlerinde bulunuyor. Diyabetin asıl sebebi…
Bradmix
hiç duydunuz mu?
Türkiye’de kullanım izni olmayan Hollanda’dan
getirilen kimyevi maddenin, etlerin hacmini yüzde 25-30 artırmak amacıyla
kullanılıyor. NASIL MI?
“Önce eti iyice
ıslatıyorlar. Daha sonra ete Bradmix kimyasalı enjekte ediliyor. Su gözle görülmeyecek
şekilde etin üzerinde fiziksel değişeme uğruyor ve etin ağırlığı artıyor. 10
kilogram diye alınan bir et aslında 7 kilogram civarında. Bunun yanında
kimyasal madde etin rengini de değiştiriyor. Daha canlı kırmızı bir renk
görünümüne kavuşuyor. Bradmix tüm kimyasal maddeler gibi insan sağlığını da
tehdit ediyor.”
Ete katkı maddesi çok; fosfatlar, emülgatörler, askorbik asit, şekerler,
kültürler, aroma maddeleri, baharatlar, asitlendiriciler, tuz (NaC1, KC1) gibi…
Raf ömrünün uzaması yani renk
değişimi olmaması için özellikle şarküteri gibi işlenmiş ete,
(E250 koduyla) sodyum nitrat ve sodyum nitrit konuyor!
Bozulmayı önleyici sodyum
sülfat (E221) pankreas kanserini yüzde 67, lösemi
riskini yüzde 700 oranında artırıyor. Çocuklarda beyin tümörü oluşturuyor;
öğrenme bozukluğu yaratıyor. Özellikle cenin, bebek ve çocuklar için tehlikeli.
Yukarıda sayılan katkı malzemelerinin
belirli miktarlarının kullanımına TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA KATKI MADDELERİ
YÖNETMELİĞİNDE izin verilmiştir.
İnternette bu konu ile ilgili bir gezinti yapmakta fayda var diye düşünüyorum.
Yapıları itibariyle doğada bulunmayan, ışığa, ısıya, asitlere, alkalilere karşı dayanıklı ve bu nedenle raf ömürleri oldukça uzun kimyasal katkı maddeleri neredeyse her yiyeceğin içinde var.
Küflenmesin, tadı kokusu değişmesin diye peynire- yoğurda “Pimarisin” katkı maddesi ekleniyor.
E950 nedir?
Kapalı formülü C4H4NO4SK. Beyaz, kokusuz, kristal yapıda bir maddedir. kısa süreli çok miktarda kullanıldığında ise baş ağrısı ile depresyona yol açtığı tespit edildi.
Akışkanlık ve kıvamı düzenleyen E407 nedir?
Küflenmesin, tadı kokusu değişmesin diye peynire- yoğurda “Pimarisin” katkı maddesi ekleniyor.
E950 nedir?
Kapalı formülü C4H4NO4SK. Beyaz, kokusuz, kristal yapıda bir maddedir. kısa süreli çok miktarda kullanıldığında ise baş ağrısı ile depresyona yol açtığı tespit edildi.
Akışkanlık ve kıvamı düzenleyen E407 nedir?
Carrageenan (karagenon) e 407 katkı maddesi; içine katıldığı ürünün akışkanlığını- kıvamını düzenleyen ve jelleştirici olarak kullanılan bir madde…
Yoğurt, peynir, puding ve dondurmalar başta olmak üzere pek çok gıda ürününde bu kimyasal kullanılıyor.
Peki nelere sebep oluyor?
Kalp damar hastalıklarına, diyabet ve kansere sebep oluyor.
E 955 NEDİR?
Kapalı formülü C12H19O8Cl3. Sukrozdan yapılan ve enerji vermeyen tek tatlandırıcıdır. Sukroz çözeltisinden 500–600 kat daha tatlıdır.
Şekerden 600 defa daha tatlı kalorisiz suni tatlandırıcı “sukraloz” katkı maddesi; süt ürünlerinde, aromalı gazlı-gazsız içeceklerde, tatlılarda, sakızda, çerez atıştırmalıklarda, ketçaplarda, fırıncılık ürünlerinde bulunuyor. Diyabetin asıl sebebi…
Bradmix hiç duydunuz mu?
Bradmix hiç duydunuz mu?
Türkiye’de kullanım izni olmayan Hollanda’dan getirilen kimyevi maddenin, etlerin hacmini yüzde 25-30 artırmak amacıyla kullanılıyor.
Bozulmayı önleyici sodyum sülfat (E221) pankreas kanserini yüzde 67, lösemi riskini yüzde 700 oranında artırıyor. Çocuklarda beyin tümörü oluşturuyor; öğrenme bozukluğu yaratıyor. Özellikle cenin, bebek ve çocuklar için tehlikeli.
Yukarıda sayılan katkı malzemelerinin belirli miktarlarının kullanımına TÜRK GIDA KODEKSİ GIDA KATKI MADDELERİ YÖNETMELİĞİNDE izin verilmiştir.
İnternette bu konu ile ilgili bir gezinti yapmakta fayda var diye düşünüyorum.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder