2 Haziran 2018 Cumartesi

BALIKESİR "DUTLUCA" KÖYÜ ve GÜZELLİKLER



Dutluca köyü Balıkesir’in Burhaniye ilçesine bağlı ve merkeze 9 km uzaklıkta yüksek sayılabilecek tepede bir köy.


Bu köye yolculuk yaparken bol zeytin ağaçlarının içinden geçtik.


Köye vardığımızda bizi güler yüzlü insanlar karşıladı. Ayak sütü sohbetten sonra köyün en güzel manzarasının ve delikli taşın olduğu tepeye çıktık. Delikli taş diye bahsedilen yerde büyük bir tepede kayaların doğal şekli ile oluşmuş bir yer var. O delikli taştan geçen bekarların hemen evlendiğine, çocukla geçenlerin çocuklarının olduğuna, dilek tutup geçtiğinizde dileğinizin olduğuna inanılıyor.

Yüzünüzü asıl manzaraya çevirdiğinizde ise, harika bir körfez manzarası ile karşılaşıyorsunuz. Gözünüzün alabildiğine yeşilliğin, ufukla buluştuğu noktada körfezin güzelliği ile buluşuyor gözleriniz.

 


Manzara seyrimiz bittikten sonra köyün meydanına indik. Biz Dutluca köyüne iftar daveti için gitmiştik. Yoğun bir hazırlık yapılıyor. Tabaklar masalara dağıtılıyordu. Sonra masalara oturduk. Sohbet esnasında köy muhtarı şunu söyledi. “biz 40-50 yıldır iftarı hep bu köy meydanında yaparız. Her gün bir hane bu meydanda yemek verir. Yani Ramazan ayı boyunca iftarı hep toplu şekilde yaparız. Sonra bayanlarımız yardımlaşarak bulaşıkları yıkarlar.” Dedi. Bu anlatım ilk duyduğunuzda sıradan ve kulak arkası edilebilecek bir söz gibi duruyor ama biraz düşününce ne kadar mükemmel bir işi başardıklarını daha iyi anlıyorsunuz. Fark ederek veya fark etmeden psikolojide, kişisel gelişimde, sağlıkla ilgili konularda adı geçen birçok şeyi başarmışlar. Bu yaptıkları motivasyonlarına, sağlıklarına, kişisel ilişkilerine, mutluluklarına etki ediyordur. İMCE usulü çalışmanın güzelliği unuttuğumuz kültürel bir mirasımızdır. Dutluca köyünde devam ediyor. :)

Hatta şunu sordum.  Burada hiç kavga olmuyordur? Hemen hemen hatırlayan yoktu.
Temas ve dokunma iletisi dediğimiz psikolojik kuramın etkilerinin başarısını burada net olarak görebiliyorsunuz. Daha da güzeli sofraya oturduğumuzda yemekler hep birer tas şeklinde ortaya konulmuştu. Yani yıllar sonra karşımdaki kişi ile aynı tastan çorba ve yemek yedim. Karşımdaki kişinin Burhaniye belediye başkanımız Necdet Uysal beyefendinin olması da ayrı bir güzellikti. O gün masada Ak parti Milletvekili Adayı Sayın Yavuz SUBAŞI, Belediye başkanı, ilçe başkanı, köy muhtarı ve güzel insanlar vardı.

Dutluca köyü sakinlerine güler yüzlülükleri, hoş sohbetleri, güzel yemekleri için çok teşekkür ediyorum.

İnstagram sayfamdan takip edebilirsiniz: @cetindenizofficial 

                                              Çetin Deniz


Yazar / Psk. Dnş./ Hafıza Tek. Uzm.
İnstagram takip için: @cetindenizofficial
Facebook ://yazarcetindeniz


Hiç yorum yok: