22 Mayıs 2018 Salı

STRESİ NASIL YENERSİNİZ?



Çağımızın en yaygın sorunlarından birisi olan stres, birçok araştırmanın ve çalışmanın da konusunu oluşturuyor. Stresin yol açtığı sorunlarsa sandığımızdan çok daha çeşitli. Stresle baş etmeyi öğrenmek, iş ve özel yaşamınızda olumlu sonuçlara ulaşmanızın anahtarlarından biri.

Stresten kurtulmak gibi bir durum söz konusu değil, ancak onunla karşılaştığınızda hazır olursanız sizi teğet geçmesini sağlayabilirsiniz. Bu aslında bir savaşçının savaş olmasa da kılıcını keskin tutması gibi bir şey…


ÖNCE BEYNİ KORUYUN.

Arka arkaya olumsuz soru sormaktan ve düşünceyi başlatmaktan uzak durun.
Şiddet, korku, fantezi içerikli videolardan uzak durun.

Beynimiz, kalbin her atımında pompaladığı kanın %15-20’sini kullanır. Bu dakika da yaklaşık 750 ml kana karşılık gelir. Beynin toplam enerji tüketiminin %50-80 kadarı sinir liflerindeki aksiyon potansiyeli ve sinaptik iletimde harcanır. Geri kalanı üretim ve bakımda kullanılır.
Beyin, vücudun toplam ağırlığının yaklaşık %2’si kadar ağırlıkta olsa da normal şartlarda kandaki glikoz içeriğinin 3’te 2’sini kullanır. Eğer ilave bir gerilim, stres durumu yaşanırsa, kandaki enerji toplamının %90’ına kadar çıkar bu kullanım. Buradan da anlıyoruz ki stres ve gerilim vücudun tüm enerji kaynaklarını neredeyse sonuna kadar emmektedir.

Bu kadar büyük enerji iştahına rağmen beynimiz, bu enerjiyi alıp da kendi bünyesinde depolamaz aslında… Ele geçirdiği büyük enerjiyi yine vücudun geri kalanına en uygun ve optimum bir şekilde dağıtmak için gerekli enerji taleplerine yanıt vermek için kullanır.

GÖZLERİ KORUYUN

İşte  bu enerji taleplerinin en büyüğü gözlerden gelir. Gözler beyin enerjisinin %80 kullanır. O zaman gözlerimizi yormamaya çok dikkat etmeliyiz. Günümüz şartlarında bu mümkün mü? Tabiî ki hayır. Bilgisayar, televizyon, cep telefonu derken beyin enerjisi bitiverir. Peki siz o an oluşabilecek stresli durumda ne yaparsınız? Hiç bir şey.. çünkü savaşma gücünüzü bitirmiş olursunuz.

Yeşile bakın.
Maviye bakın.
5 dakikalık Gözünüzü kapatma detoksu uygulayın.

ELLERİ  KORUYUN

Bilim adamalarının çizdiği homunculus resimde, bedenimizdeki organlardan beynimize gelen sinyallerle oluşturulmuş bir insan bedeni görürsünüz. Bu bedende eller oldukça büyük çizilmiştir. Yani ellerden gelen sinyaller beyinde en büyük alanı kapsar. Ellerden beyne büyük sinyal akışı olur. Ellerinizi sürekli  manyetik alana maruz bırakırsanız enerji ile çalışan beyinde dengesiz bir durum oluşturursunuz. O zaman yine hazırlıksız yakalanırsınız.

Ellerinizi fırsat bulduğunuzda toprakla yıkayın.(en azından eve gitmeden toprağa ellerinizle dokunun)

Abdest alın. Bu bütün sisteminizi harekete geçirir. Sinir ve öfkenizi alır.

Mümkün olduğu kadar gözlerinize ve ellerinize dikkat edin. Beyin Enerjiniz güçlü olursa stresin hasarı  az ve kısa süreli olur.

diğer yazılarım 
kurşun kalem (harika bir metafor)
Anneler Günü (çalışan Anneler için araştırmalar ne diyor) 




Hiç yorum yok: