20 Eylül 2017 Çarşamba

ALZHEİMER ‘DAN KORUNMAK İÇİN SUDOKU ÇÖZMEK Mİ? BULMACA ÇÖZMEK Mİ? DAHA FAYDALI..

 



YENİ BİLGİYİ HATIRLAMAK
Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Tanrıdağ Alzheimer hastalığından korunmada yaygın olan bilginin aksine bulmaca çözmenin yararlı olmadığını, bulmaca yerine sudoku çözmenin daha faydalı olacağını bildirdi.

Alzheimer hastalığından korunmada yaygın olan bilginin aksine bulmaca yerine sudoku çözmek daha faydalı. Bulmaca çözme sırasında genellikle eski bilgiler sınanıyor. Alzheimer hastalığındaki esas problem eski hafızayla ilgili değildir ve hastaların çoğunda bu bellek zaten korunmuştur. Önemli olan yakın dönem içinde öğrenilenlerin etkilenmiş olmasıdır. Bir Alzheimer hastasının 40 yıldır ismini bildiği ve birçok filmini seyrettiği bir sinema sanatçısının ismini hatırlaması zaten doğaldır. Sudoku bulmaca çözmekten faydalıdır. Sudoku sırasında kişiler kendilerine verilen ihtimallerden mantıksal çıkarsamalar yapmak zorundadır. Sudoku sırasında devreye giren bellek değil dikkat ve karar vermedir.
 Ailesinde Alzheimer öyküsü bulunan, 50 yaş üzerindeki kişilerin yılda bir kez beyin check-up’ı yaptırması hastalığın erken teşhisinde çok önemli. Alzheimer için bazı risk faktörleri var. Geçirilmiş bir beyin damar hastalığı ya da ailede beyin damar hastalığı varsa, felç, tansiyon, şeker hastalığı varsa bunlar Alzheimer riskini yükseltiyor. Bunun dışında geçmişte tekrarlayıcı kafa travması, kafa yaralanması geçiren kişilerin riski yükseliyor. Böyle bir öyküye sahipsek yine hiçbir belirti ortaya çıkmadan riskin araştırılması açısından başvuru yapmak gerekiyor. 


http://www.aksam.com.tr/pazar/alzheimerdan-korunmak-icin-bulmaca-yerine-sudoku/haber-661095

Hiç yorum yok: