5 Temmuz 2014 Cumartesi

ÇOCUKLARLA BİRLİKTE YAPMAYA ÇALIŞIN...


Ütopya Okulları’nın Danışmanı İngiliz Penny Tassoni, çocukların her zaman geleceğini düşünmek gerektiğini söyler. Tassoni’den, çocuklarımızı geleceğe hazırlarken onları mutluluğa götürecek 10 harika paylaşım…

1-Birlikte Yemek Pişirin

Çocuğunuzla birlikte yemek pişirirken ona inanamayacağınız kadar çok şey öğretirsiniz. Yemek pişirmek gerçekten çok önemli. Bakın bu aktivite sırasında neler keşfederler:
-Neyin yenmesi, neyin yenmemesi gerektiğini öğrenirler.
-El becerileri gelişir.
-Yetkin hissederler.
-Önemli olduklarını hissederler.
-”Ben yaptım, bunun için güzel oldu” hissini yaşarlar.
-Koordinasyon becerileri gelişir.
-Yazı yazmaları kolaylaşır.
-Özgüvenleri ve ‘yapabilirim’ duyguları gelişir.
-Matematik bilgileri gelişir. (Örneğin tarifteki miktarları ayarlarken ya da 2 kişilik tarifi, 4 kişiye uyarlarken)
-Fen bilgileri gelişir. (Örneğin bir eti uzun süre dışarıda bırakırsa neden bozulur, fırında pişen bir yemeğin rengi niye değişir?)

2-Birlikte Müzik Yapın

Birlikte şarkı söylemek ve birlikte dans etmek çocuğunuzla aranızda harika bir bağ yaratır. Eğitimli çocuk, farklı yaşam biçimlerini deneyimlemiş çocuktur.
-Duymayla ilgili ayrıştırmayı gerçekleştirir.
-Müzik becerilerinin gelişmesine neden olur.
-Stresi atmanın iyi bir yoludur.
-Kendini ifade etmenin iyi bir yoludur.
-Müzik bir araya gelmenin de güzel bir yoludur.
-Farklı müzik türlerini dinlemek müzik zevkini geliştirir.

3-Birlikte Her Gece Kitap Okuyun

Çocuğunuz 10 yaşına gelinceye kadar her gece mutlaka ona kitap okuyun. Kitaplarını seçerken sevmediğiniz bir kitabı almayın. Siz okurken zevk almadığınız için o da almayacaktır. 10 yaşından sonra ise aynı kitabı hem siz, hem de o aynı anda okuyun. Sonra okuduklarınızı paylaşıp fikir alışverişinde bulunun. Unutmayın ki bu aktivitede hem çocuğunuzun kelime haznesi gelişecek, hem de birlikte çok kaliteli zaman geçirmiş olacaksınız.

4-Birlikte Ağaç Ya Da Tohum Dikin

Şehirde büyüyen çocukların bir şeylerin büyüdüğünü görmesi gerekiyor. Birlikte diktiğiniz fide ya da tohumun büyümesini birlikte izleyin. Anne-babasıyla birlikte büyüttüğü limon ya da elmanın tadını unutamayacaklar. Çocuklarınızın anısı olsun.
-Doğayı,
-Dengeyi,
-Döngüyü,
-Zaman sürecini,
-Mevsimleri,
-Sabırlı olmayı öğrenirler.
Ölmek de yaşamın bir parçası olduğu için; fidenin kuruduğunu, yaprakların döküldüğünü görmek doğal süreçleri anlamalarını sağlar

5-Bir Başkasını Mutlu Etmenin Yollarını Öğretin

Bir yaşlıyı ziyaret etmenin mutluluğunu, komşu için pasta yapmanın hazzını öğretin.
Çocukların başkalarını mutlu etmeye alıştırılmaları gerekir. Sosyalleşmenin ve başkalarını anlamanın en iyi yolu budur. Bir iş yapılacaksa, o kişiye yardım etmek, o kişiyi mutlu etmek çok önemli:
-Anne geldiğinde mutlu edelim.
-Yatağımızı toplayalım, anneyi mutlu edelim.
-Sofrayı hazırlayalım, babayı mutlu edelim.

6-Çocuğunuza Oyun Öğretin

Tavla, bingo, okey, satranç, Monopoly… İnternet oyunları değil, gerçek oyunlar. Bu oyunlar sayesinde mantık, matematik, taktik bilgisi gelişecek, strateji geliştirmeyi öğrenecektir. Erken diye düşünmeyin. Mantık alanında geliştiğini göreceksiniz. Bol pratik yapmak gerekir. Çocuklar kazanmayı, kaybetmeyi, kaybettiğinde dünyanın sonu olmadığını, olgun olmayı öğrenecekler. Bazı çocuklar nasıl kaybedeceğini bilmez hayatta. Oysa ki hayatta her zaman kazanamayacaktır. Anne babalara en büyük tavsiyem; çocuklarına hep kazanmayı öğretmemeleri. Oyunlar;
-sosyal becerilerini geliştirir,
-birçok yetenek kazandırır,
-matematik bilgilerinin gelişimine katkıda bulunur.

7-Birlikte Dışarıda Aktivite Planlayın

Çocuğunuzla birlikte haritada yer belirleyin. Google maps ya da normal haritada. Böylece harita okumayı öğrenir. Çocukların seviyesine göre gezide ihtiyaç duyulacak eşyaların listesini yapın. Ceket, su matarası, vb.. Valizlerini kendilerinin hazırlamasını sağlayın. Bütçe planlaması yapın. Uçak ya da otobüs biletleri, müze girişleri, yeme-içme masrafları… Zaman yönetimini de bu sayede öğrenecektir.

8-Birlikte Sıfırdan Bir Şey İmal Edin

Örneğin maket uçak, çanak, çömlek… Talimatları takip edip uygulamak, motor gelişimlerini inanılmaz etkileyecektir. Birlikte bir şeyi hayata geçirmenin mutluluğunu yaşayacak, gururu okşandığı için kendine güveni gelecektir.

9-Birlikte Bir Odayı Dekore Edin

Bazı çocuklarda inanılmaz gizli yetenekler vardır. Bir odayı birlikte dekore etmek, bu gizli yeteneklerini anlamanıza, ortaya çıkarmanıza yardımcı olacaktır. Bir odanın tasarımını çizmek, mağaza gezip ürün seçmek, listelemek, uygulamak… Çocuk bu sayede sindirerek, yavaş yavaş bir şey yapmayı öğrenir. Hem aceleci hem de her şeyi anında isteyen bir çocuksa, bazı şeylerin yavaş olacağını öğrenir.

10-Birlikte Ateş Yakın

Ateş muhteşemdir, harika bir olaydır. Çocuğunuza ateş yakmayı bir kez olsun mutlaka öğretin. Bunu ömür boyu unutmayacaktır. Büyüleyici süreci birlikte izleyin ve yaşayın. Ateşin de hava, su gibi temel bir ihtiyaç olduğunu anlatın.
Penny Tassoni kimdir?
Çocuk gelişimi üzerine 70’i aşkın kitabı bulunan İngiliz bir yazardır. Çalışmaları özellikle; çocuk gelişimi üzerine eğitim gören öğrenciler ve çocuk gelişimi üzerine ders veren eğitmenlere yöneliktir.
Penny Tassoni, üniversitede eğitmenlik yapmaya başlamadan önce ilkokul öğretmenliği yapmıştır. Bu süreçte edindiği bilgi ve deneyimleri bir adım ileride kullanması sayesinde ise başarılı bir isim olmuştur. Çocuk gelişimine getirdiği yenilikçi ve pratik bakış açılarıyla bilinir. Her yıl birçok konferans ve platforma konuşmacı olarak katılır
 Çeviri: Özel Ütopya İlkokulu ve Ortaokulu