29 Haziran 2014 Pazar

SABRI BİLEN ÇOCUKLAR YETİŞTİRMEK...


Çocuğunuza sabırlı olmayı öğretin
Çocuğunuz parkta sıra beklerken, hastanede bekleme salonundayken, alışverişinizin bitmesini beklerken ya da otomobil yolculuklarında sıkılıyor, zamanını nasıl geçireceğini bilemiyor ve sabırsızlık içerisinde olumsuz davranışlar gösteriyor mu?


Uzmanlar çocukların okulda, sosyal ortamlarda ve yaşamda başarılı olabilmek için sabretmeyi öğrenmeleri gerektiğini söylüyorlar. Çocuklara bu meziyetin kazandırılmasında ise anne-babaların erken yaşlardan itibaren gösterecekleri yaklaşım ve özenli tutumlar önem taşıyor.

Çocuğunuzun sabretmeyi öğrenmesine yardımcı olmak için neler yapabilirsiniz?

Beklentileriniz makul seviyede olsun
3 yaşındaki bir çocuk ile 5 yaşındaki bir çocuktan aynı şeyleri yapmasını bekleyemezsiniz. Çocuklar konuşma ve sosyal becerileri geliştikçe bekleme konusunda da daha fazla deneyim kazanırlar. Bu nedenle çocuğun sabrının zaman ilerledikçe artmasını bekleyebilirsiniz.

Söz ve davranışlarınızda belirlilik olsun
"Biraz bekle" dediğinizde çocuğunuz "biraz"ın ne kadar bir süreyi ifade ettiğini anlamayabilir. "Daha sonra yaparız" dediğinizde "daha sonra"nın ne zaman olduğunu da kestiremeyebilir. Çocuğunuza beklemesi gereken zaman süresini anlayacağı bir kesin ölçü ile belirtin.

Sözlerinizi tutun
"Bulaşıkları yerleştirdikten sonra dışarı çıkabiliriz" dediyseniz, bulaşıkları yerleştirmeniz bitince çocuğunuzu dışarı çıkarın. Verdiğiniz sözleri yerine getirmemeniz çocuğa sabretmeyi değil güven duymamayı öğretir.

Çocuğunuzu meşgul edin
Çocuklar bekleme süresi oyun veya okuma ile doldurulduğuna sabretmeyi daha kolay öğrenirler. Beklemesi gereken süreyi yap-boz çözerek, oyuncağı ile oynayarak, kitap okuyarak geçirirse tüm "bekleme" sürelerinde kendisini meşgul etmeyi ve oyalanmayı öğrenir.

Sabrını ödüllendirin
Çocuğunuz sabır gösterdiğinde bunu "ben alışveriş ederken sabırla beklediğin için teşekkür ederim" gibi cümlelerle takdir edin.
Sabırsızlığını cezalandırmayın
Çocuğunuz sabırsız davrandığında onu cezalandırmak yerine daha sabırlı olma yollarını bulması için ona yardımcı olun. Örneğin bir daha beklemesi gerektiğinde bu süreyi ne yaparak geçirmek istediğini sorun. Zamanı nasıl geçireceğini belirleme seçeneğini sunmanız kendisini oyalamayı öğrenmeye başlamasına yardımcı olacaktır.

Sabırlı davranma konusunda model olun
Trafikte beklerken sükûnetinizi yitirmeyin. Kasada sıranızı beklerken kuyruğun uzunluğundan şikâyet etmeyin. Bunun yerine bu gibi boş zamanların oyun oynayarak, okuyarak veya birlikte olduğunuz kişi ile sohbet ederek geçirilebileceğini gösterin.

Beraber bir bitki ekin ya da kurabiye yapın
Çocuğunuzla belli bir zaman gerektiren faaliyetler yapın. Tohumların çiçeğe dönüşmesini ya da bir kâse unun nefis çikolatalı kurabiyelere dönüşmesini izleme olanağı verin.

Uzun vadeli bir proje üzerinde çalışın
Birlikte çok parçalı bir yap-bozu tamamlamak veya bir maket uçak-gemi yapmak gibi zaman ve sabır isteyen şeyler yapın.
Hafıza Teknikleri 
Hızlı Okuma Teknikleri
Dikkat ve Konsantrasyon  TIKLAYIN