21 Nisan 2014 Pazartesi

TEŞKİLATINA ve ÇALIŞANLARINA GÜVENEN KAZANIR…


Meşhur Kodak fabrikasını kuran ve fotoğraf ve sinemacılığı ufak mektep çocuklarına kadar götüren Mr. Eastman bundan 50 küsür sene kadar önce, o zamanki basit sinema makineleri ile Afrika’da vahşi hayvanların çok yakından filmlerini çekmiş ve sonra Rochersterdeki evinde bunları dostlarına göstermişti.
Hayvanların bu kadar büyük ve yakından perdede görülmesi seyircilerini heyecanlandırmış ve içlerinden biri de dayanamamış;

“Azizim Eastman” demiş, “Allah aşkına bu işi nasıl becerdin”?

 “Yanıma güvendiğim bir avcı aldım. Makinemin on metre kadar önüne tebeşirle bir çizgi çizdim ve avcıya “ ben film çekerken herhangi bir hayvan bu çizgiyi geçmeye kalkarsa derhal vur dedim”.

Arkadaşları şaşırmışlar ve hemen hemen hep bir ağızdan; “ya avcı vurmasaydı, insan böyle tehlikeli bir işe nasıl cesaret gösterebilir?”

Mr Eastman gülmüş: “dostlarım” demiş, “hayatta başarılı olmak istiyorsanız teşkilatınıza güvenmeyi öğrenmelisiniz”.

Teşkilatınız olmalı ve siz teşkilatınıza, çalışanlarınıza güvenmelisiniz. Hatta en iyi ekipleri kurmalısınız. Çünkü etrafınızı güvenceye aldığınızda emin adımlarla yürümenize devam edersiniz. Ayrıca takım oyunu olmadan bir yere ulaşamazsınız.

Teşkilatınız sizin her şeyinizdir. Onların varlığı sizi ayakta tutar. Hatta sizin her söylediğinizin ya da yaptığınızın onların başının üstünde yeri vardır.

Ancak bu şart siz teşkilatınızı geri plana ittiğinizde veya kaba tabirle sattığınızda değişir. Artık büyük bir kararsızlar ordusu oluşturmuş olursunuz. On metre öteye çizmiş olduğunuz çizginin artık hiçbir önemi kalmaz.  Çünkü siz çizginin arkasında duran avcıyı sürekli kontrol edersiniz ve işinizi yapamazsınız.

Artık; yanınızda yürüyen adamın samimiyetinden şüphe duymaya başlarsınız. Ve teşkilat size“kendisini iki defa deneme fırsatı vermez”.  yani çizgiyi geçmeye kalkanları görmezden gelir.


Teşkilatınızdaki bir kişi hakkında bile kötüleyici konuşmayın derim…

Allah hiçbir emeği boşa çıkarmasın…

Hiç yorum yok: