26 Nisan 2014 Cumartesi

KRİTER’SİZSİNİZ…


TDK(Türk Dil Kurumu)'ya göre kriter; bir yargıya varmak veya değer vermek için başvurulan ilke veya kıstastır.
Yani kurumların, şirketlerin, devletlerin; atamalar, anlaşmalar, işe alımlar gibi uygulamaları yapmadan önce insanların, devletlerin, kurumların önüne koyduğu kavramın adıdır.
Peki bence kriter nedir?
Kriter; “Ben istediğimi yaparımdır”.
Bir kurumda çalışıyorsanız ve terfi etmeyi düşünüyorsanız önünüze önce bu kriter denilen kavram konulur. Yani belirli bir kritere sahip olmanız gerekir.
Şirketinize eleman alacaksanız belirli kriterler koyarsınız.
Devlet olarak AB’ye girmeye çalışırsanız. Başka devletler tarafından yine önünüze bu kriter denilen kavram konulur. Anayasa değişiklikleri, insan hakları, para birimi gibi kriterlere sahip olmanız istenir.
Bir yere malzeme satacaksınız. Önünüze bir sürü kriter konulur. Tse, CE, ICC, CCS, ABS…
Tabiki bunlar olsun. Olsun ki kalite artsın, işler ehli olan kişilere verilsin, ehil olan kişler işlere alınsın. Ancak  işin aslı öyle olmuyor.
Asıl gerçeklik kriteleri karşıladığınızda, yani onların olmanızı istediği şey olduğunuzda ortaya çıkar. Her şey bitmiş gibi göründüğünde yeni bir kriterle ortaya çıkarlar.
Kriter sizi oradan uzak tutmak için konulmuştur. Yani onların istediğini karşılamanız hiçbir şey ifade etmez. 
Ortaokul mezunusunuzdur. Lise isterler. Yıllar sonra liseyi bitirirsiniz. Üniversite isterler. Uğraşır çalışır üniversiteyi bitirirsiniz. Bu sefer yüksek lisans derler. Hadi oda tamam. Bu sefer dile gelir sıra… İngilizce yetmez, Almanca.. onuda yaparsınız Fransızca olsaydı derler. 
                Ehliyet isterler. Güvenlik sertifikası isterler. Sertifikaları alırsınız. E sınıfı olsun, silahlı olsaydı. Gibi bir sürü kriter denilen illeti önünüze sürer dururlar.
            Peki bu arada ne olur. Bu kriterleri karşılamayan insanlar o işte veya makamlarda çalışmaya başlarlar. Zamanında bizlerin, sizlerin önüne kriter olarak konulan şeyleri bir düşünün. Birde şimdi oralarda olanların vasıflarına bir bakın. Yöneticilere, Müdürlere, siyasi başkan yardımcılarına, çalışanlara…
                Yani neymiş kriter; “ben istediğimi yaparım.”
                O yüzden herhangi bir kurumda, makam veya iş başvurusunda size kriter olarak bir söz söylenirse, o kriteri karşılamak için hiç uğraşmayın. Anlayın ki size orada yer vermezler.
Kriter sözünü duyduğunuzda üzülmeyin Beni hatırlayın. Çünkü, Kriter – “Ben istediğimi yaparımdır.”

                Aslında bütün kriter sizsiniz. Kendinize güvenin…

Hiç yorum yok: