20 Nisan 2014 Pazar

ÇOCUKLARIM İÇİN EN İYİSİ.

Anne ve babalar çocukları için en doğru olanı yapmak ve çocuklarının gelişime katkıda bulunmak isterler. Ancak anne ve babanın kendi doğruları ve çocukları için yaptıkları çocuklar için her zaman doğru ve iyi olmayabilir.
Çocuğunu donanımlı biri haline getirmeye çalışan ebeveynlerin düştüğü en büyük hata, hangi eğitimin uygun olduğunu bilemedikleri için çocuğu sürekli kurslara gönderip denemeler yapmaktır. Aslında çocuğunuzu sadece biraz gözlemlemek onun için büyük bir adım atmanızı sağlayacaktır.
Ailelerin sıklıkla yaptığı hatalardan biri de çocuğu eğitim ve sosyal aktiviteye boğmaktır. “Hazır ilgisi varken ve öğrenmeye açık bir dönemdeyken tüm eğitimleri aldıralım” anlayışı, çocukların hobilerden soğumasına hatta sosyalliğini yitirmesine bile sebep olmaktadır. “Günümüzde birçok ebeveyn, çocuğa çok sayıda uğraşıdan oluşan bir program yapmak şeklinde ortak bir hata yapmaktadır. Örneğin; haftalık programına baktığımızda sabahtan öğleden sonraya kadar okula giden; okuldan gelince haftanın belli günlerinde özel ders alan; hafta içi birkaç gün ve hafta sonu belli saatlerde kursa giden; hafta sonlarını da tiyatro faaliyetlerine katılmakta olan çocuklar görmekteyiz.
Böyle bir program, özellikle okul döneminde ödevlerin varlığı ve fiziksel yorgunluğu da göz önünde bulundurursak kabul edilemez sınırlardadır. Bu durumda çocuk sevse bile bu faaliyetlerden hem zevk alamayacak hem de okul başarısında olası bir başarı düşüklüğü ile kaşı karşıya kalacaktır. Bu tip örnekler sıklıkla mükemmeliyetçi anne babaların, çocuklarının çok yönlü gelişebilmeleri beklentisiyle yaptıkları programlar sonucu oluşmaktadır. Çocuklar da genellikle ebeveynlerinin beklentilerini karşılayabilmek için kendilerini zorlamaktadırlar. Böyle olunca da, hemen hemen her çocuk sevdiği şeyi, bıkana kadar yapma ya da kullanma eğilimindedir. Bu yeri geldiğinde bir oyun ya da yiyecek olabilir. “Yeter artık bu kadar...” şeklinde başlayan cümleleri kullanmayan anne-baba da yoktur bu yüzden.
Peki Çözüm ;
*  Çocuğunuza sistematik tekrarı öğretin.
* Çocuklarımızı günlük yapmış olduğu derslerini bir kez de kendilerinin anlatmasını sağlayın.
* Çocuğunuzu uzun uzun ders çalışmalardan kurtaracak eğitim programlarını öğrenmesini sağlayın.
* Özellikle Yaz sürecinde çocuğunuzun kitapla olan birlikteliğini koparmayacak hatta kitabı sevdirecek eğitimler içinde tutun.
* Eğitim, kurs, yaz okulu tercihlerini çocuklarınıza bırakın. (çetin deniz yayınlanmış yazısı)

 6-7-8-9. SINIFLARA ÖZEL Zihinsel Matematik, Anlayarak Hızlı Okuma, Beyni Etkin Kullanma Teknikleri .. www.kiged.com 

Hiç yorum yok: